2021. október 21., 12:30

Orosch János, Nagyszombat érseke: Ne féljünk szentnek nevezni Esterházy Jánost!

Terjedelmes interjút közölt főtisztelendő Orosch János nagyszombati érsekkel a Magyar Nemzet csütörtöki száma. A felvidéki származású magyar vértanú gróf, Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatási eljárása kapcsán készült interjú az Esterházy örökség személyes és társadalmi vonatkozásairól, a hitvallás erejéről és a közép-európai népek nagy közös zarándoklatáról szól. 

Orosch János
Fotó: Pomichal Krisztián

Orosch János érsek atya elmondta, ahogy Alsóbodokon, úgy ebben a beszélgetésben is nyíltan vállalja, hogy Esterházy János szent volt, ehhez nem kell megvárni az eljárás végét. Úgy fogalmazott

Nem kell nekünk a hivatalos eljárásra várnunk ahhoz, hogy szentnek nevezhessünk valakit. Mindenszentek ünnepén azt hangsúlyozza az egyház, hogy a hivatalosan szentként tisztelt embereken kívül is rengeteg szentünk van. Drága nagyszüleink, szüleink, idős lelkipásztorok is lehetnek számunkra szentek.

A nagyszombati érsek arról is beszélt, sokan félreértelmezik ma a felebaráti szeretet fogalmát. Az ugyanis nem önfeladást és minden áron való egyetértést jelent. Esterházy pontosan értette ezt a különbséget. 

Az ember úgy akarja elérni az örökkévalóságot, hogy közben felebarátait is hozzásegíti ehhez. Ez nagyon fontos! Ez az igazi felebaráti szeretet. Nem az, hogy mindig mindenkivel jóban vagyunk, mindig igazat adunk a másiknak. Ennek semmi köze a keresztény szeretethez. Ha kell, ellentmondunk, ha kell, szelíd erőszakkal tereljük a másikat a helyes útra. Ez a valódi keresztény szeretet!

Azzal kapcsolatban, a szlovák egyház eddig miért tartotta magát távolt a boldoggá avatási eljárásról, az érsek atya kijelentette, szerinte valahol természetes, hogy a szlovák egyház "sajátjaira" jobban odafigyel, ugyanakkor leszögezte, 

ha a szlovák egyház és közösség jobban megismeri Esterházy személyét, tisztázzuk azokat a hamis vádakat, amelyekkel a grófot rendszeresen illetik, lassan megváltozik a helyzet.

Orosch úgy fogalmazott, idő kell az igazságnak.

A magyarok, lengyelek, csehek ebben kicsit előrébb tartanak. A történelmi szembenézés lassabban megy Szlovákiában (...). Ennek oka talán az, hogy szlovákságnak sokáig nem volt önálló állama, nehezebben fogadják el a sajátjuktól eltérő történelemszemléletet, végletekben gondolkodnak, hajlamosak sértésnek venni az eltérő véleményt.

A beszélgetés talán legfontosabb gondolata annak legvégén hangzott el. Az érsek atya leszögezte, biztos benne, hogy

megvan az út, amelyen a keresztény magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok elindulhatnak egymás felé. Esterházy kiváló kalauzunk lehet ezen az úton!
Az interjút a lap felkérésére kollégánk, médiacsaládunk közéleti rovatának vezetője, Pomichal Krisztián készítette.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!