cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 16., 11:31

Nem szavaztak a magyar szolgálatról az evangélikusok

Szombaton Szliácsfürdőn ülésezett a Szlovákiai Evangélikus Egyház Zsinata. Az evangélikusok legfelsőbb szervének ülése magyar vonatkozásban is érdekes volt, hiszen ekkor kellett dönteni az Országos Magyar Evangélikus Szolgálat létrehozásáról.

Ivan Eľko
Ivan Eľko, a Szlovákiai Evangélikus Egyház elnök-püspöke
Fotó: Somogyi Szilárd

Egy tíz éve késésben lévő intézkedés bevezetéséről lett volna szó, hiszen még a 2012-ben, Komáromban a magyarországi és a szlovákiai evangélikus egyház vezetői által aláírt együttműködési szerződés mondja ki ilyen magyarországi szlovák, illetve szlovákiai magyar szolgálat létrehozását.

Míg Magyarországon a kisebbségi közösséggel foglalkozó szlovák lelkészi szolgálat már végzi a munkáját, a pozsonyi vezetés csak a Milan Klátik egykori elnök - püspököt váltó mostani vezető, Ivan Eľko alatt kezdett érdeklődést mutatni a kérdéssel kapcsolatosan.

Legutóbb tavaly szeptemberében hangzott el erre tett szlovákiai ígéret a két egyház csúcsvezetésének budapesti találkozóján. Ekkor erről portálunk is beszámolt.

A tervek szerint a szombati zsinati ülés szavazott volna a szlovákiai magyarokat megillető szolgáltatásról szóló törvényről, ám sokak meglepetésére a javaslatot a Zsinat vezetése elnapolta, vagy ahogy Ivan Eľko elnök – püspök azt portálunk számára elmondta, „formálisan levették a napirendről”.

Hozzátette, hogy a december 2-án ülésező Országos Presbitérium fog majd a szolgálat beindításával kapcsolatosan dönteni egy határozat elfogadásával. Hogy miért egy alacsonyabb jogi súllyal bíró határozatot hoznak a zsinati törvény helyett, Elko csak szűkszavúan nyilatkozott.

A Szliácsfürdőn szintén jelenlevő Nagy Olivér, Szlovákia egyetlen magyar nemzetiségű evangélikus lelkésze is csak a Zsinatra érkezve tudta meg ezt hírt. Első reakciója a meglepetés, majd a türelemre intés volt, bízva abban, hogy a sokéves ígéret decemberben valóra válik.

A ügy részleteiről az október 19-én megjelenő Magyar7 hetilapban olvashatnak részletesebben, Eľko és Nagy nyilatkozataival kiegészítve.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.