cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. október 14., 21:28
Frissítve: 2020. okt. 14. 22:58

Nehéz döntést hozott a Szlovák Püspöki Konferencia

A Szlovák Püspöki Konferencia október 15-től, a kormányrendelettel összhangban határozatlan időre felfüggeszti a szentmisék nyilvános megtartását. Közben kiderült, legfeljebb hatan azért résztvehetnek majd a szentmisén, még ha ennek elsőre semmi értelme sincs!

Fotó: tkkbs.sk
Néhány perccel ezelőtt a nagyszombati püspökség honlapján megjelent egy közlemény, amelyben az áll, egyeztetve a közegészségügy illetékeseivel, a Püspöki Konferencia arra jutott, legfeljebb hat emberrel megtarthatóak a szentmisék. Ebbe a hatfős limitbe a miséző pap is beleszámít. A szóvivő szerint nem nyertek háborút, de legalább azok a családok részt vehetnek majd az igehirdetésen, akik bejelentett szándékra szeretnének szentmisét celebráltatni. A közleményt, amely részben felülírja az eddigi teljes tiltást szerda este tíz óra tájékában juttatták el az egyházközösségek vezetőinek. 

A szentmisék nyilvános végzésének időleges felfüggesztéséről egyedül a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) dönthet. A püspökök határozatát, miszerint a szentmisék nyilvános végzése is tiltva lesz csütörtöktől, a konferencia sajtóirodája közölte október 14-én. A lelkiatyák magánmisék keretében végzik majd tovább szolgálatukat és szükség szerint biztosíthatják a szentgyónás és a szentáldozás lehetőségét.

A gyülekezési tilalom alól kivételt képeznek a temetések, esküvők és keresztelők. Ezeket a szertartásokat továbbra is meg lehet tartani, a résztvevők száma nem lesz korlátozva, de beltérben tizenöt négyzetméteren egy ember tartózkodhat csak, kültérben két méteres távolságokat kell tartani.

A püspökök mindent megtettek annak érdekében, hogy ne kelljen betiltani a nyilvános szentmiséket. Levelet írtak az államfőnek és a Szlovák Köztársaság minisztereinek, szakemberekkel tanácskoztak, hangsúlyozták, hogy az egyház képviselői hajlandóak a legszigorúbb rendelkezéseknek is eleget tenni, de az igyekezetük hiábavaló volt – áll a sajtóiroda közleményében.

Így Szlovákia lesz a jelenlegi helyzetben az első és egyenlőre egyetlen állam Európában, ahol október 15-től betiltják a szentmisék végzését.

Martin Kramara, a püspöki konferencia szóvivője hangsúlyozta, az egyház mindennemű segítséget felkínált az államnak, és minden óvintézkedést betartottak, valamint nem volt példa arra, hogy valaki templomban fertőződött volna meg a koronavírussal. Éppen ezért kérdezhetik jogosan a hívek, miért nem lehet szentmisét tartani, ha munkába járni, tömegközlekedési eszközökön utazni lehet és az üzletközpontok és kávéházak is nyitva tarthatnak a korlátozások betartásával?

„A hívők megértik és el tudják fogadni az ésszerű korlátozásokat, de a szent szolgálatok teljes mértékű megvonását a gyakorlati materializmus megnyilvánulásaként foghatják fel. A vallási élet ilyen mértékű kikapcsolása kockázattal járhat, hiszen az embereknek nemcsak testi, hanem lelki igényeik is vannak, elveszhet az emberi méltóság iránti tisztelet” – mondta a szóvivő.

A püspökök levélben értesítették a plébániákat a további teendőkkel kapcsolatban. A híveket arra kérik imádkozzanak egymásért is, gyakorolva az irgalmasság cselekedeteit, hiszen nehéz és összetett helyzetben van most mindenki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.