2020. szeptember 5., 11:46

Mostantól XVI. Benedek emeritusz pápa tartja a katolikus egyházfők korrekordját

A france24 beszámolója szerint péntektől, az 1927. április 16-án született Josef Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa lett a leghosszabb időt megélő katolikus egyházfő.

Fotó: TASR/AP

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy Benedek volt 700 év után az első pápa, aki lemondott hivataláról. A már az emeritusz pápa címet viselő Ratzinger romló egészségi állapotára hivatkozva hagyta ott Szent Péter trónját.

Az előző korrekorder az 1903-ban, 93 évesen elhunyt XIII. Leó volt.

A Famiglia Cristina nevű olasz, katolikus lap azt írja, az emeritusz pápa "34111 napot töltött Isten, a föld és a katolikus közösség szolgálatában". Történészek szerint ugyanakkor vitatható Benedek pápa rekordja, mivel legfeljebb a Kr. u. VI. századtól ismert pontosan a pápák életkora, bár tegyük hozzá, erősen kétséges, hogy az ókor és a kora középkor fordulóján bárki ilyen szép kort élt volna meg. 

Benedek jelenleg a világtól visszavonultan él a Vatikán egyik, korábban zárdaként működő épületében. Az elmúlt hónapokban róla kiszivárgó fotókon látható, az emeritusz pápa egészsége egyre romlik, legutóbb július elején hagyta el otthonát, hogy elbúcsúzzon haldokló, Bajorországban élő bátyjától. A pápához közelállók szerint Benedeket övsömör kínozza.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.