2023. február 1., 14:52

Mindennapi titok: reggeli csendesség

Az utóbbi lassan egy évben próbálok minden nap egy kis időt csendben tölteni. Hajnalban, vagy ahogy sikerül, kiülök a teraszra (így télen csak a szobámba), kikotyogtatom a kávémat és miután mindent magam mellé készítettem: tejet, kekszet, narancslevet, nyomtatott Mai Igét, szentírást, rákattintok a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat nevű oldalra a Facebookon. Elindítom a Reggeli Csendesség nevű rövid, pár perces kisvideót, mely mindig reflektál az aznapi evangéliumra. A narrátor saját gondolatait fűzi hozzá egy általa kiválasztott, szentírásból származó idézethez.

reggeli csendesség
Fotó: Facebook

Lehet, hogy ez most nem hangzik túl izgalmasan, de hogy meghozzam a kedvet a rövid, napkezdő videóhoz, elárulom, hogy az elmondott gondolatok közben Erdély és Székelyföld gyönyörű tájaira kalauzol minket a szerkesztő. De mielőtt folytatnám, tekintsék meg a február 1-i részt. A lényege: „Akit az Úr szeret, megfenyíti.”

A Reggeli Csendességet egy házaspár, Kertész Mária és Kertész Tibor készíti, akik a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat alapítói és munkatársai. Marika és Tibor 23 éve kötött házasságot, Kézdivásárhelyen élnek három gyermekükkel - derül ki az egyik videójukból.

Többször előfordult már, hogy a különböző teendőim miatt nyűgként tekintettem e pár perc meghallgatására, de a videóban bemutatott felvételek, és Kertész Mária hangján hozzám szóló igei gondolatok mindig megnyugtattak. Muníciót adtak az előttem álló naphoz. A nagyon rossz napok reggelén meghallgatott Reggeli Csendesség elviselhetőbbé tette az előttem álló órákat.

Kertész Mária és Kertész Tibor
Kertész Mária és Kertész Tibor
Fotó:  Archívum

De miért is írok erről? Mert ez egy olyan kezdeményezés, ami nagyon ritka manapság. Mert persze olyan van, hogy jön egy ötlet, s míg tart a fellángolás, addig működik pár hétig, hónapig. De a Reggeli Csendesség már évek óta naponta jelentkezik, s szerkesztői a Jóistentől kapott kitartással és lelkesedéssel végzik napról-napra ezt a missziót.

Sokunknak már napi rutinjává vált, szinte már hiányzik, ha kihagyjuk. Azt mondják, ha valamit rendszerré szeretnénk tenni az életükben, három héten át kell emlékeztetni magunkat rá, utána már megszokjuk, hogy az a napunk része.

Egy biztos, 24 óránkból, ami ugye 1440 perc, napi négyet-ötöt biztos rá lehet szánni erre, akár a Szentírás olvasására, akár a Mai Igére olvasására. De az utóbbiról majd egy újabb cikkben.

A Kertész házaspár ezt a közleményt juttatta el hozzánk: "Köszönjük a megkeresést, nagyon sokat jelent ez számunkra, mert azt látjuk, hogy Isten munkálkodik - az Ön, a mások és mi életünkben is. Ami a Reggeli Csendességet illeti a Covid-időszak kezdetén, cipőfűzés közben jött az ötlet, hogy legyen valami, ami megnyugtat, erőt ad a szorongással teli reggeleken, valami, ami nem emberi bölcsesség, hanem Isten igéje. Egy kis mag, és lett belőle nagy bokor, talán terebélyes fa is, ha Istennek ez a terve. A videókban nem véletlen, hogy épp ezeket a képeket választjuk, mert ezekkel a tájakkal vagyunk körülvéve. S ezek a mondandóval együtt talán megnyugvást adnak a szürke reggeleken. Hálásak vagyunk, a megkeresésért." 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.