magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. március 23., 16:09

Miért nem közvetít a TV LUX magyar nyelven misét?

Szlovákia lakossága pénzzel járul hozzá minden az országban működő, törvény által elismert egyházi közösség működéséhez, így a Római Katolikus Egyházéhoz is. Joggal tehetik fel tehát a szlovákiai magyar katolikus azt a kérdést, hogy a TV LUX katolikus egyházi adó legalább ezekben a kritikus időkben miért nem közvetít magyar nyelvű hitéleti műsorokat és magyar nyelven folytatott miséket.

A magyar ajkú hívek Szlovákia-szerte ugyanúgy kénytelenek nélkülözni a hitélet hétközi és ünnepi, megszokott formáit, így hatványozottan merülhet fel bennük a kérdés, számarányuknak megfelelően miért nem élvezhetik ők is anyanyelvükön a szlovákiai központú katolikus televízió műsorát?

Kérdésünkkel megkerestük a Lux Televízió egyik fenntartóját, a Szlovákiai Püspöki Konferencia szóvivőjét, Martin Kramarát, aki nem érezte magát kompetensnek erre a kérdésre válaszolni, s tovább irányított bennünket a televízió műsorigazgatójához, hozzátéve, hogy a kérdést maga is szívesen felvetné a televízió felé.

Jozef Kováčik, a TV LUX programigazgatója:

A szlovákiai magyar katolikus híveknek anyanyelvükön szóló műsorok lehetőségét magunk is fontosnak tartjuk, ezt megvizsgáltuk Haľko József püspökkel is, legutóbb pedig Parák Józseffel (a besztercebányai egyházmegye magyar katolikus híveinek lelki gondozásával megbízott püspöki helynöke) folytattunk erről beszélgetést.
Sajnos, meg kell, hogy mondjam, hogy bár akarat a részünkről lenne, a magyar nyelvű sugárzásnak törvényi akadályai vannak. Az államnyelvről szóló törvény értelmében ugyanis ezeket a magyar nyelvű műsorokat le kellene fordítanunk az államnyelvre, azaz szlovákra, s így azonnal értelmét is vesztené az, hogy magyar nyelven akarunk egy-egy műsort sugározni.
Szóba jöhet még az, hogy a műsorokat és miséket feliratozzuk, erre viszont nem vagyunk jelenleg felkészülve. Ez ugyanis nemcsak magát a fordítást jelenti, hanem olyan szerkesztőket – rendezőket kell alkalmaznunk, akik pontosan szinkronba tudják hozni a szóban elhangzó magyar szöveget, a feliraton futó szlovák fordítással.
Jelenleg megoldásként azt tudom csak ajánlani a magyar anyanyelvű szlovákiai híveknek, hogy magyar műsorokért vagy a komáromi Mária Rádió adásait vagy a magyarországi katolikus programokat kövessék figyelemmel.

A programigazgató szavaiból arra gondolhatunk, hogy a máshol is tapasztalt gyakorlat szerint a magyar hívek nyilván nem várhatják, hogy a szlovák vezetésű televízió saját kezdeményezésből kezdjen el foglalkozni a kérdés megoldásával, bár nyilván ez lehetne a természetes.

Fontos, hogy a magyarul kitűnően beszélő Haľko püspök vagy Parák püspöki helynök, illetve legutóbb Herdics György címzetes apát is felvetette a kérdést, a törvényi akadályt a politikának kell eltávolítania.

A politikának azonban komoly mulasztásai vannak ez ügyben. Emlékeznünk csak vissza az elmúlt választási időszakra, amikor a Most-Híd párt írásban is kijelentette, hogy az elmúlt négy éves időszakban nem kívánt foglalkozni a kormányprogram részeként az államnyelvtörvény fentebb is említett, a magyarságot kimondottan hátrányosan érintő rendelkezéseinek megsemmisítésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.