2022. október 1., 12:00

Megkezdődött Szőgyénben a Regnum Marianum Akadémia őszi előadássorozata

A „Légy hű mindhalálig…” című kiállítással és előadással kezdődött meg a felnőttképzést szolgáló Regnum Marianum Akadémia őszi előadássorozata a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomban.

RMA kiállítás
Fotó: Bokor Klára

Az akadémia 2007 óta működik a Felvidéken, a Pázmaneum Társulás hívta életre, Karaffa János és Farkas Zsolt közreműködésével. Az akadémia keretében nagyon aktuális, sokszor kényes témákat érintenek az előadók, lehetőséget adva a hallgatóságnak a párbeszédre.

RMA
Fotó:  Bokor Klára
Farkas Zsolt szőgyéni esperesplébános szervezőként, házigazdaként üdvözli az egybegyűlteket

A hitvalló egyház magyar mártírjairól Soós Viktor Attila egyháztörténész tartott vetítéssel egybekötött előadást. Elmondta, már fiatal kora óta érdeklődött az egyháztörténet iránt. 1997-ben egy bérmálkozás alkalmával összeismerkedett Brenner József atyával, aki mesélt neki arról az 1957-es december 14-ről 15-re virradó éjszakáról, amikor testvére Brenner János vértanúságot szenvedett. Ez az esemény fordította a figyelmét a vértanúk kutatása felé.

RMA
Fotó:  Bokor Klára
Soós Viktor Attila egyháztörténész

„Az a cél vezérelt, hogy emléket állítsunk olyan embereknek, aki időben hozzánk közel állnak. Az egyház történelmében mindig is voltak vértanúk, de könnyebb olyan emberek példájához kapcsolódni, akik időben és térben közel állnak hozzánk” – emelte ki az egyháztörténész. Hozzáfűzte, tudatosan nem csak római katolikus lelkipásztorokat, de protestáns lelkészeket is elhelyeztek a tablókon, hiszen ma sokkal fontosabb az, ami összeköt, mint ami hitben elválaszt. Ezek a 20. századi hősök mindannyian hitüket felvállalva egy-egy meghatározó, nehéz pillanatban igent mondtak Krisztus hívására és életüket áldozták az igazságért.

RMA
Fotó:  Bokor Klára
Farkas Zsolt atya

Az előadást szentmise előzte meg amit Farkas Zsolt szőgyéni és Puss Sándor köbölkúti plébánosok mutattak be. Mivel jövőre Köbölkúton bérmálkozást lesz, az atya próbálja bevonni a fiatalokat az egyház életébe. Nemrég csatlakoztak egy gyalogos zarándoklathoz, most pedig részt vettek az akadémia előadásán. Az eseményen több környékbeli lelkiatya is részt vett.

A következő előadásra október 14-én, pénteken kerül sor, ahol Bokor Klára újságíró tart vetítéssel egybekötött útibeszámolót iraki útjáról, az ott élő keresztények helyzetéről.

RMA
Fotó:  Bokor Klára
Ďuráš Márk Kürt plébánosa, Soós Viktor Attila a Nemteti Emlékezet Bizottság tagja, Farkas Zsolt Szőgyén esperesplébánosa, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke, Lancz Roland, a Pannónia polgári társulás elnöke, Fóthy Zoltán Párkány esperesplébánosa és Sárai Attila Nagyölved plébánosa
RMA
Fotó:  Bokor Klára
A résztvevők

 

RMA
Fotó:  Bokor Klára
Puss Sándor atya
RMA
Fotó:  Bokor Klára

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.