cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. szeptember 29., 19:00

Megdöbbenve fogadták a szlovákiai egyházak a válságstáb bejelentését

A Szlovákiában működő három legnagyobb – a katolikus, a református és az evangélikus - egyház vezetői egyaránt meglepetéssel és megdöbbenve fogadták a válságstáb azon javaslatát, miszerint október elsejétől ismét betiltásra kerülhetnek a szentmisék és az istentiszteletek a koronavírus járvány terjedése miatt. Úgy tűnik, a kormány részéről az egyházakkal ezt a lehetőséget senki nem ismertette. Portálunk összefoglalta az egyházak reakcióit.

Szlovákiai Református Keresztyén Egyház

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház levélben fogalmazott meg kérelmet a kormány felé. Az írásban Fazekas László püspök kinyilvánítja, hogy a Szlovákiai Református Keresztény Egyház tagjai átérzik a szlovákiai járványhelyzet komolyságát, és eddig is felelősségteljesen jártak el, az istentiszteleteken és más egyházi rendezvényeken betartották az állami járványügyi előírásokat. A püspök kifejtette, megdöbbenéssel fogadták a hírt, hogy az országos válságstáb szeptember 28-án azt a javaslatot tette a Szlovák Köztársaság Kormányának, hogy az döntsön az istentiszteletek betiltásáról. Ezt a javaslatot nem egyeztették az egyházakkal.

„A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a javaslatot az egyházunk belügyeibe való eltúlzott beavatkozásnak tartja” – nyilvánította ki a püspök. A javasolt rendelkezés ugyanis ellentétes a vallásszabadságról, az egyházakról és vallási közösségekről szóló törvényben foglaltakkal, miszerint mindenkinek joga van szabadon megvallani vallását vagy hitét, teheti ezt egyedül, vagy másokkal közösségben.

A hívőknek jogukban áll részt venni az istentiszteleteken és egyéb szertartásokon, az egyházak és vallási közösségek küldetésük teljesítése érdekében pedig bejelentés nélkül szervezhetik összejöveteleiket.

„Amikor az éttermek, bárok, a tömegközlekedés, az iskolák és még számos közösségi tér továbbra is működhetnek, az istentiszteletek betiltását túlzó, következetlen és egyházellenes intézkedésnek tartjuk” – fejtette ki határozottan Fazekas László, egyben a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház fejeként kéri a kormányt, hogy a járványügyi intézkedésekről szóló döntésében ne tiltsa meg az istentiszteletek megtartását.

Szlovákiai Katolikus Egyház

A katolikus egyház álláspontjáról Martin Kramara, a szlovákiai katolikus egyház legfőbb képviselőit tömörítő testület, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) szóvivője nyilatkozott a sajtónak. A Szlovák Püspöki Konferencia kérte a közösségeket vezető plébánosokat, ne nyilatkozzanak a kényes ügyben, hiszen ebben a témában komoly egyházi és a politikai nézetek ütköznek össze. Így a kis közösségek plébánosai a lehetőséget megköszönve, de egyértelműen visszautasították portálunk nyilatkozásra való felkérését.

Martin Kramara szóvivő kifejtette, a válságstáb javaslata meglepte a katolikus egyház vezetőit is, hiszen korábban az egyházak azt az ígéretet kapták, ha betartják a szigorított járványügyi előírásokat egy külön „szemafor” lesz majd érvényben az esetükben.

Az Istentiszteletek és a szentmisék betiltásáról nem volt szó, és ez a rendelkezés nem arányos más rendelkezésekkel. Kramara hozzátette, megpróbálnak érdemben kommunikálni az állam vezetőivel. „A papjainknak csak a püspökök rendelhetik el a közösségi szolgálat beszüntetését. Az állam nem tehet ilyet beleegyezésük nélkül” – nyilvánította ki a szóvivő.

Anton Ziolkovský, a KBS egykori ügyvezető titkára a szociális hálón tette közzé gondolatait, miszerint már húsvét idején is nagy megmérettetés volt az, hogy bezárták a hívek előtt a templomokat. „Ne szüntessék be a szentmiséket, ez egy rendkívül érzékeny dolog. A hívőknél ez a lépés haragot válthat ki”- fejtette ki.

Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház

Az evangélikus egyház püspöki kara nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének Igor Matovič miniszterelnök sajtótájékoztatója után. Mint írják, előzetes, hivatalos bejelentést arról, hogy az istentiszteletek újra betiltásra kerülnének egyáltalán nem kaptak. Kifejtették, a templomokban eddig is betartották a biztonsági előírásokat.

Portálunknak sikerült utolérni Nagy Olivér lelkész urat, az Alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét, mit szól a templomok esetleges, koronavírus miatti bezáratásához. 

„Szlovákia miniszterelnöke a tegnapi nyilatkozatában is megerősítette azt, hogy a templom nem szórakozóhely, hanem az imádság háza. A keserű iróniát félretéve megkockáztatom azt, hogy ez egy kevésbé átgondolt, és mint ez utólag kiderült, az egyházak vezetőivel nem egyeztetett döntés volt. Bár az eddigiekből kiindulva ez még változhat. Az egyházak kezdettől fogva felelősségteljesen viszonyulnak a járványügyi intézkedésekhez, ha úgy tetszik, közhasznú tevékenységükkel az állami szervek munkáját is könnyítik” – nyilatkozta portálunknak Nagy Olivér, hozzátéve, náluk a lelkészi hivatal továbbra is üzemel.

Sajnos egyelőre úgy néz, ki, hogy nem tarthatnak istentiszteleteket, de keresik a megoldást. Az online igehirdetésekkel kedvező tapasztalatai vannak, maga is élt ezzel a lehetőséggel.

Az idősebbek részére akár kézbesíteni is tudják a prédikációkat. Sajnálatosnak tartja, hogy éppen októberben, a reformáció és templomuk felszentelésének hónapjában, az elhunyt szeretteinkre való emlékezés időszakában kell ekkora próbatétellel szembesülniük a gyülekezet tagjainak, de tudják, hogy Kinél kell keresni az útmutatást. A lelkész arra biztatja a híveket, keressék bátran gyülekezeti vezetőiket, ők minden bizonnyal örömmel rendelkezésre állnak.

„A lelki élet hiánya mindenkiben egyfajta űrt, sőt rombolást okoz, és ez nem korosztályfüggő. Ezért is fontos rendszeres templomlátogatás, mert valóban nem csak kenyéren él az ember. A hívő ember ezt ösztönösen érzi, a keresők számára pedig megismételhetetlen alkalom nyílik Isten megismerésére” – zárta nyilatkozatát Nagy Olivér

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.