2024. június 7., 13:57

Ma van a Nyitott templomok éjszakája

Ma Szlovákia-szerte kitárulnak a templomok kapui. A tizenhetedik alkalommal megrendezendő Nyitott templomok éjszakája elnevezésű nemzetközi rendezvényhez több tucat evangélikus, római katolikus, görögkatolikus és református templom, valamint zsinagóga kapcsolódott, tájékoztat a Szlovákiai Püspöki Konferencia Sajtóirodája a honlapján.

dunaszerdahely
Fotó: Görföl Jenő

Az esemény látványvilágát idén egy szív jelenti. „Így a téma egyedülálló programmal teszi lehetővé az adott helyen a részvételt különböző közösségek, templomok, kápolnák, kolostorok részéről” – közölte a püspöki konferencia.

A rendezvény célja, hogy a templomok megnyíljanak a nagyközönség előtt, és különböző perspektívákat kínáljanak a szakrális építészetről, történelemről és művészetről, különféle ökumenikus, társadalmi és ökológiai témákban is.

A kezdeményezést az egyes településeken, plébániákon, közösségekben és egyházakban önkéntesek támogatják.

A rendezvény ideje alatt nemcsak Szlovákiában, hanem Ausztriában, Csehországban, Észtországban, Lettországban, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban és Németországban is nyitva tartanak a szakrális épületek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.