2023. augusztus 29., 11:42

Karakterfejlődés és értékrend-támogatás a nagymácsédi vallási táborban

Ha nyár, akkor táborozás, táboroztatás. A szülők számára leginkább kézenfekvő megoldás a nyári vakáció alatt, ha gyermekeiket érdeklődésüknek megfelelő tematikájú táborba íratják, hogy minél inkább élvezzék az ottlétet.

Egy idézet vagy egy bibliai történet köré épült az összes aznapi tábori tevékenység
Egy idézet vagy egy bibliai történet köré épült az összes aznapi tábori tevékenység
Fotó: Pro Mached, FB

Még júniusban lettem figyelmes szülőfalum, Nagymácséd tábori felhívására, amely idén vallási jelleget öltött, aminek igazán megörültem. Hogy őszinte legyek, miután beírattam a nagylányomat, sok kérdés merült fel bennem a vallási táborok népszerűségét illetően, amiket nem is haboztam megkérdezni a szervezőktől, aki a helyi plébános, Szlovák Márián atya és a PRO MACHED Polgári Társulás önkéntesei, Fodor Szilvia, Bognár Ivett, Kelecsényi Beáta, valamint sok fiatal animátor, segítő, akik régen maguk is táborozók voltak.

A zene elengedhetetlen eleme a jó hangulatnak
A zene elengedhetetlen eleme a jó hangulatnak, Cséfalvay Ivett tanító néni hangszerei mindig szépen szólnak
Fotó:  Pro Mached, Fb

A Nagyszombat Megye és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló egyhetes tábort sok helyi felajánlás is segítette, ami igazolja, hogy Nagymácséd továbbra sem ingott meg nem csupán nemzeti, de vallási identitásában sem.

A pályázati támogatás nagyban hozzájárult a tábor barátságos árához, ami azonban ennél fontosabb és számomra felbecsülhetetlen érték, az a közösség összetartó ereje. Ki mint tudott, úgy segített. A helyi vállalkozók üdítőkkel, jégkrémmel, zöldség- gyümölcsökkel és még rengeteg finomsággal kedveskedtek. A nagyszülők sütötték a sok finom kalácsot, pogácsát. Voltak, akik sátrakat, padokat, asztalokat biztosítottak. Ez mind pénzben ki nem fejezhető segítség, melynek egyben közösségformáló ereje van ’’

– mondja meghatódva Bognár Ivett, aki a korábbi években is társszervezője volt a plébániai táboroknak, amelyek a gyakori plébánosváltás és járvány miatt szüneteltek.

Azok egy része, akik a hátukon vitték a hetet (balról: Putera Krisztina, Fodor Szilvia, Lancz  Veronika, Bognár Ivett)
Fodor Szilvia (balról a második) és Bognár Ivett (jobbról az első), akik jórészt a hátukon vitték a hetet (a két édesanya, balról, Putera Krisztina és Lancz Veronika a kiránduló napon segítkezett)
Fotó:  Pro Mached, FB

Az említett polgári társulás több mint tíz éve nyújt lehetőséget táborozásra, Maszat táboraik mindig egy konkrét téma köré épültek fel. Az idei tábor annyiban volt más, hogy a helyi katolikus plébániával együttműködve került megvalósításra.

Idén a tábor fő motívuma a Válaszút volt. Minden napnak volt egy központi témája, egy idézete, egy bibliai történet, amely köré épült az összes aznapi tevékenység. A Szentírás egyes kiválasztott részei alapján és különféle csapatjátékokon keresztül próbáltak rámutatni vallásunk fontos aspektusaira, mint például a megbocsátás, az engedelmesség, a becsület. Ezek néha nem is olyan könnyen járható utak a mindennapokban. Az egyik nap a Pannonhalmi Apátságot látogatták meg, majd egy családi nappal zárták a hetet, mivel fontosnak tartják, hogy a családok közösen szerezzenek hitbeli élményeket, amivel erősíthetik vallási életük alapjait.
Látogatóban a Pannonhalmi Apátságban
Látogatóban a Pannonhalmi Apátságban
Fotó:  Pro Mached, Fb
Többéves táborszervezői tapasztalattal a hátunk mögött elmondhatjuk, ez volt az egyik legjobb tábor. Volt benne minden: tanulás, szórakozás, elmélkedés, csapatépítő játékok, mozgás, tánc, kincskeresés, barátkozás, kézműveskedés, jókedv, vidámság és sok-sok pozitív energia, melyért köszönet a fiatal animátorainknak és segítőinknek: Anna, Dávid, Dóri, Évi, Józsika, Kamilla, Kevin, Kristóf, Laura, Léda, Márk, Niki, akik még egy hosszú és tartalmas nap után is találtak annyi erőt magukban, hogy megtáncoltassák a kis táborozókat.’’

– teszi hozzá Fodor Szilvia, a tábor egyik főszervezője.

Szlovák Marián atya, a tábor egyik mozgatórugója a pandémia kellős közepén csöppent bele egy olyan közösség életébe, amelyikről azt hírlik, ódzkodva fogadja az idegeneket, de ha egyszer valakit megszeret a falu népe, azt nem engedi. Az atya jól vette az akadályokat, mára a település egyik vezéregyéniségévé vált. Beszélgetésünk során megkérdeztem, vajon vannak- e előítéletek a vallási jellegű táborokkal szemben, amelyre frappáns választ kaptam.

Előítéletek az élet különböző területein lehetnek, feltételezem e táborokkal szemben is. Úgy gondolom, hogy az előítélet figyelmen kívül hagy egy fontos dolgot, mégpedig a megtapasztalást. Nem mondhatom rá a pacal pörköltre, hogy az rossz, ha soha nem kóstoltam meg, mert addig csak az előítéletem marad az étellel szemben. Miután megkóstoltam, a véleményem róla már a tapasztalatomból fakad és meg tudom indokolni, hogy miért finom vagy éppen miért nem ízlik. Így van ez szerintem ebben az esetben az ilyen jellegű táborral is.
Meg kell „kóstolni” mielőtt véleményt mondok.’’
A gyerekekkel is megtalálta Marian atya a közös hangot
A gyerekekkel is megtalálta Marian atya a közös hangot
Fotó:  Pro Mached, Fb

A családi modell szerepét megbontani igyekvő törekvések forgatagában a katolikus egyház is mindinkább arra törekszik, hogy az egységet a hit középpontba helyezésével erősítse a családokban. Arra irányuló kérdésemre, hogy gyerekeken keresztül eljuthat-e a családokhoz is a hit, azaz, ha a csemetét megszólítja az itt eltöltött idő, esetleg az addig vallásilag kevésbé aktív családot is bevezetheti a templomba egy újabb gasztronómiai metaforát hallhattam.

 A gyermekek zöme olyan családból való, ahol a család próbálja megélni a hitét a hétköznapokban is. De ez nem jelenti azt, hogy valaki azért nem jöhetne egy ilyen jellegű táborba, mert például nincs megkeresztelve. Sőt épp ellenkezőleg: egy nem megkeresztelt gyermek részvétele egy ilyen táborban a családjának is betekintést enged abba, hogy miként próbáljuk megélni mi, keresztények a hitünket a hétköznapokban. Minden gyermek számára nyitott a tábor kapuja.

Az elsőrangú cél a gyermeket egy kicsit közelebb vinni Istenhez. Ez egy folyamat. Ehhez csak asszisztálni tudunk. Ahogy mondani szoktam, mi félkész ételt tudunk nyújtani a táborban, templomban. A gyermek pedig a saját szívében, lelkében ízesíti, érleli és a kellő időben fogyasztva él majd belőle. Ha ez valamilyen módon a gyermek szüleire is pozitív hatással van, az már csak hab a tortán.’’

Engedelmesség
Fotó:  Pro Mached, Fb

Munkám során gyakran beszélgetek tanárokkal, akik arra panaszkodnak, hogy egyre nehezebb a gyerekek figyelmét lekötni a tanórákon, nem kisebb kihívásnak érzem Isten szavát elültetni és vonzóvá tenni a gyermeki, vagy akár felnőtt szívben. Marián atya ebben a kérdésben az egyszerűséget tartja szem előtt, mint mondja, a katolikus vallásban elsődlegesen nem az ember keresi Istent, hanem Isten keresi az embert és tárja fel magát számára. Az ember aztán ezt az „isteni közeledést” szavakba, rendszerbe, hitigazságokba foglalja. A hit az már ennek az „isteni közeledésnek” a személyes, egyéni megélése, melyben a „tanrendszer” a segítségére van. Egy családon belül ugyanazon vallásúak lehetünk, de a hitét mindenki egyénileg éli meg. És ezen az úton máshol tart a szülő és máshol a gyermeke. Ezért neki, mint papnak is máshogy kell „prezentálnia” a vallást és a hitet a felnőttnek és máshogy egy gyermeknek. De a kulcsszó mindig az egyszerűség.

A mozgás is fontos része volt a nyári napoknak
A mozgás is fontos része volt a nyári napoknak
Fotó:  Pro Mached, Fb

A közösségépítés többször kapott helyet már ebben az összefoglalóban, talán ezért is tudtak ilyen remekül együttműködni a tábor szervezői, hiszen mindenki célja a közösség tudatának megerősítése.

A közösségnek szerintem nagyon nagy a megtartó ereje. A mai ember sokat megy, fut, intézi a teendőit. Itt a tábor utolsó napján egy kicsit megállt. Nézte a csocsózó gyermekét, figyelte hogyan tombol az ugrálóvárban, együtt sütötte vele a kolbászt a tűznél, szót váltott a másikkal, akit régen látott, vagy elfogyasztott egy pohár bort a plébánossal. Közösségben volt és közben, remélem, jól érezte magát.
A zárónapon a családok összetartása volt fókuszban
A zárónapon a családok összetartása volt fókuszban
Fotó:  Pro Mached, Fb

Úgy gondolom, minden embernek megvan a maga értékrendszere, ha úgy, tetszik fontossági sorrendje. Ez az értékrendszer bizonyos formában meghatározza azt, milyen ember vagyok az élet különféle területein. A vallásosság dinamikája szempontjából fontos, hogy az egyén értékrendszerén belül hol kap helyet, ha úgy tetszik, melyik polcra kerül az Isten, a vallás, a hit. És itt tapasztalható a különbség ember és
ember közt.’’ - zárja gondolatait Marian atya.


Ezen a nyáron Nagymácsédon sok ember fűszerkamrájának polcán került feljebb a vallás és a hit, reméljük, a pacalpörköltet sokan ízesítik majd vele.
Az egyik legfontosabb tanítás
Az egyik legfontosabb tanítás
Fotó:  Pro Mached, Fb
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.