2020. október 21., 10:11

Jelentős vallásturisztikai fejlesztés indul Mátraverebély-Szentkúton

Jelentős fejlesztések kezdődhetnek a közelmúltban nemzeti emlékhellyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkúton. A zarándokok kedvelt célpontjának számító kegyhely közel három és félmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részül a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A pályázat a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre irányul.

A támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítják meg.

A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A 2013 óta befejezett, és részben most is zajló rekonstrukciók a búcsújáróhely központi elemeit érintették; elkészült a kegytemplom és a rendház teljes felújítása, megújultak a szabadtéri létesítmények, átépült a zarándokház, újjáépültek a zarándokszállások, elkészült a fogadóépület és a buszforduló. Ennek köszönhetően Szentkút a hagyományos egyházi funkció ellátása mellett komplex turisztikai szolgáltatóvá is vált.
Egyre nő a vallási turizmus aránya

Napjainkban a vallási turizmus a világ idegenforgalmának megközelítőleg 32%-át adja, és aránya folyamatosan nő.

A fejlesztés megvalósulásával azonban nem csak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív- és az ökoturizmus kedvelőire is.

A további bővítést az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt években érezhetően többen keresik föl a régiót, a vendégéjszakák száma folyamatosan nő.

Egyrészt mert itt, Nógrád megyében található Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen meghagyott műemlékfaluja, Hollókő; valamint Ipolytarnóc, mint a világ harmadik leggazdagabb őslábnyomos lelőhelye; másrészt mert egyre népszerűbb a hegyvidéki, természetjáró turizmus, aktív- és ökoturizmus, amelyben a térség nagyon jó potenciállal bír, köszönhetően a Mátrának és a Cserhátnak. Mátraverebély-Szentkút, Hollókő és Ipolytarnóc között már élő turisztikai együttműködés van.

A ferencesek által működtetett nemzeti kegyhelyen hamarosan véget ér a búcsúszezon, a téli időszakban már csak kisebb létszámú lelkigyakorlatokat tartanak. Az utolsó zarándoklatot október 24-én a vadászok és erdészek védőszentje, Szent Hubertus tiszteletére rendezik Mátraverebély-Szentkúton, ahol a szabadtéri mise mellett megtartják a III. Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is.

 

forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.