2020. május 19., 17:38

Idén pünkösdkor Csíksomlyóra ne menjenek tömegesen a hívek

Év elejétől készül a csíksomlyói kegyhely a pünkösdszombati búcsúra, azonban a koronavírus-járvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot – jelezték a hétfőn késő este közleményükben a ferences testvérek.

Mint írják,

nehéz döntést kellett meghozniuk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is.

E döntés értelmében a ferences testvérek arra kérik a zarándok testvéreket, hogy

idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem „szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be” az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba.

 Arra kérik a híveket, hogy ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot.

A szentmise élőben követhető lesz a kegyhely honlapján és Facebook-oldalán, továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió.

A ferences testvérek ugyanakkor arra kérik azokat, akik időközben egyedül a kegyhelyre látogatnak, hogy szigorúan tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (viseljenek maszkot, mossanak gyakran kezet és tartsák be a szükséges távolságot), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására

csíksomlyó búcsú
Fotó:  szekelyhon.ro/Pinti Attila
Tudnivalók a rendkívüli búcsús szentmiséről
A 2020. május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise déli fél 1-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikájában. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora mutatja be és mond szentbeszédet.
A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF-formátumban letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.
Megosztás
Címkék