2020. március 30., 09:31

Húsvét hívek nélkül, döntött a püspöki kar

A szlovákiai püspöki kar döntése értelmében idén hívők jelenléte nélkül celebrálják az ünnepi miséket húsvétkor - közölte néhány perccel ez előtt a Szlovák Hírügynökség.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

A döntést természetesen a koronavírus-járvánnyal indokolták, az egyházi méltóságok szerint tiszteletben kell tartani a kormány intézkedéseit. Bővebb információkért az illetékes egyházmegyéhez érdemes fordulni, áll a püspökök által jegyzett közleményben.

A húsvétot idén a hívek jelenléte nélkül ünnepeljük, azon dekrétumok értelmében, amelyeket az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, illetve Apostoli Penitenciária meghatároz."

- áll a Szlovák Püspöki Konferencia közleményében.

"Egészen kivételes helyzetben vagyunk, soha korábban nem tapasztaltunk hasonlót. Ferenc pápa pénteki Urbi et Orbi miséjében arról beszélt, csak együtt tudjuk ezt megoldani. Mindnyájan felelősséggel tartozunk a másikért." - hangsúlyozta Stanislav Zvolenský, a püspöki konferencia elnöke. A prelátus közölte, habár a papság nem találkozhat fizikailag híveivel, telefonon, rádión vagy televízión kresztül közel kell, hogy maradjanak a hívekhez. Keresniük kell a lelki gondozás és támogatás lehetőségeit.

Megosztás
Címkék