Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2021. június 21., 16:01

Hogy vasárnaponként ismét megteljenek a templomok

Véget ér a felmentés vasárnapi szentmise-látogatás alól. Erről nemrég döntött a szlovákiai püspöki konferencia. A korábban a koronavírus-járvány miatt meghozott döntésük június 30-al hatályát veszti. A püspökök felszólítják a híveket, hogy mindenütt, ahol ezt a körülmények lehetővé teszik, térjenek vissza a templomokba, a lelki élet gyakorlására.

A püspöki konferencia legutóbbi plenáris ülésén az egyházi vezetők úgy ítélték meg, a járványhelyzet már javult annyira, hogy szinte alig van akadálya annak, hogy a hívők személyesen is részt vehessenek a vasárnapi miséken.

Bár a pandémia idején az online szentmise-közvetítések segítették a hitélet gyakorlását, a személyes részvételt hosszú távon nem pótolhatják.

A vasárnapi szentmisén való kötelező részvétel nem vonatkozik azokra, akik számára ez nagy egészségügyi kockázatot jelent, vagy lokálisan problémába ütközik azon részt venni, például egy adott régióban romlott a járványhelyzet. Mindenki mást visszavárnak a templomok padsoraiba, természetesen az érvényben lévő szabályok (maszkviselés, kézfogás elmaradása, kézbe áldoztatás stb.) mellett.

Ha szeretünk valakit, akkor azzal szeretünk együtt lenni. Ha az ember szereti a Jóistent, akkor az nem is kérdés, hogy eljöjjön a vasárnapi szentmisére.

Úgy illik, hogy időben érkezzen, ne késsen, hiszen a színházba vagy moziba sem lehet, legalábbis nagyon kellemetlen, kezdés után érkezni. A szentmise egy találkozási lehetőség, közösségi alkalom is, kifele menet a templomból válthatunk néhány szót egymással, főleg most, hogy a covid alatt sokáig voltunk bezárva, mesélte portálunknak egy csallóközi plébános.

A szentmise jó alkalom arra, hogy kicsit megpihenjünk, kilépjünk a taposómalomból és lelki táplálékhoz jussunk, netán választ kapjunk a minket foglalkoztató kérdésekre.

A koronavírus-járvány egyik negatív következménye, hogy az emberek hozzászoktak a tévés, online szentmisékhez, elkényelmesedtek és már nehezen veszik rá magukat arra, hogy legalább vasárnap és a parancsolt ünnepeken elmenjenek a templomba. A hívők száma a padsorokban alaposan megcsappant, bizonyára ezért sem véletlen, hogy a püspöki konferencia a vasárnapi szentmisén való részvétel alóli felmentést eltörölte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.