2020. szeptember 19., 14:25

Hét fiatal bérmálkozott Dercsikán – KÉPEKKEL

A Mária-tisztelő kis csallóközi faluban szeptember 19-én délelőtt ünneplő sokasággal telt meg a Nagyboldogasszonynak szentelt templom. Nagykorú kereszténnyé vált ugyanis 7 fiatal, akik az alapos felkészülés után ezen a szép kora őszi napon részesültek a bérmálás szentségében. Nagy öröm, hogy hosszabb kihagyás után az utóbbi években ez már a második bérmálás az alig ötszáz lelket számláló faluban.

Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

A szertartást, az ünnepi szentmise részeként, Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke végezte, aki elhozta Dercsikára Orosch János nagyszombati érsek üdvözletét is.

Örökösei vagyunk a helynek, a templomnak, amelyet már ez elődeink is tiszteltek és a Szűzanyához fordultak, bánatukban, megpróbáltatásaik közepette. Mert bánat nélkül nincs öröm, csak úgy tudjuk megbecsülni a jót, ha rosszban is volt részünk. Az emberi életnek része mindkettő. A mai kor embere viszont korlátlan szabadságra vágyik, ami sokszor egyedülléttel jár. Az egyedüllétből azonban könnyen lehet magány.

Pedig valójában közösségben és szeretetben jó lenni, figyelmeztetett a helynök, aki azt is elmondta, a Szűzanya szívén bátran lehet kopogtatni. Szent István akaratából ugyanis Szűz Mária a mi égi édesanyánk.

bermalas_dercsikan5.jpg
Fotó:  B. Vida Júlia

Isten kezében legyünk az eszközök, mondta mintegy útravalóul a bérmálkozóknak, felidézve Assisi Szent Ferenc életútját, aki gazdag családba született, élvezte az életet, de mindezt egy szép napon félredobta, s akkor vált igazán boldoggá, amikor az Isten megismerte. Felhozta a bibliai Mózes példáját is, aki ugyan a fáraó udvarában nevelkedett, de nem feledkezett meg népéről, a héberekről, akikért sok áldozatot hozott.

bermalas_dercsikan3.jpg
Fotó:  B. Vida Júlia

A keresztény nagykorúság küszöbét átlépő fiatalok megújították keresztségi fogadalmukat, majd a kézrátétel és a szent krizmával (szent olajjal) való megkenés után az Anyaszentegyház teljes értékű és felelős tagjaivá váltak.

+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.