2020. december 12., 19:34
Frissítve: 03:26

Géresi Róbertet választották a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökévé - NYILATKOZATTAL FRISSÍTVE

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyetemes választási bizottsága december 9-én tartott ülésén az egyház új püspökévé Géresi Róbert abaújszinai lelkipásztort választotta, az új főgondnok Porubán Ferenc lesz.

Fotó: reformata.sk

A magyar lelkészi főjegyző (püspökhelyettes) Rákos Loránt, a Kövecses-Naprágyi Református Társult Anyaegyházközség lelkipásztora, világi főjegyző (főgondnokhelyettes) pedig Kiss Pál mérnök-közgazdász lett.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház sajátosságaiból fakadóan az egyházban külön szlovák püspök- és főgondnokhelyettest is választanak. A szlovák lelkészi főjegyző újabb ciklusra Ján Semjan hernádcsányi lelkipásztor lett, szlovák világi főjegyzőnek Gurbaľ Pavolt választották.

Az új püspök és főgondnok tizenkét éve szolgál az egyház elnökségében, a jelenlegi lelkészi és világi vezető helyetteseként, és ugyancsak két hatéves ciklus után váltják Fazekas László püspököt és Fekete Vince főgondnokot tisztségükben.

Az általános tisztújítás eredményeit itt tekinthetik meg.

Teljes tisztújítás történt az egyházban

Az újonnan megválasztott püspök a ma7 megkeresésére elmondta,

nemcsak püspököt, püspökhelyettes, főgondnokot és főgondnokhelyettest választottak, hanem espereseket is a kilenc egyházmegye élére, és felállt az új zsinat is. Vagyis "egy teljes tisztújítás történt az egyházban". 

Géresi Róbert hozzátette, december 9-én nem szavazás, hanem gyakorlatilag egy szavazatösszesítés történt: a gyülekezetek presbitériumainak - az egyes tisztségekre leadott - szavazatait összesítették.

Hangsúlyozta,

az újonnan megválasztott tisztségviselők 2021. január 1-jétől lépnek hivatalba.

A  Zsinat alakuló ülését – ahol az új országos egyházi tisztségviselők leteszik hivatali esküjüket – február 28-ig kell megtartani.

Fontos az ifjúsági munka és a diakóniai szolgálat megerősítése
Hálásak vagyunk az elmúlt időszakért, hiszen az eddigi vezetés irányítása alatt nagyon sok eredményt sikerült megvalósítani. Radikális változásokra éppen ezért semmiképpen sem kell számítani, de természetesen lesznek új kihívások, melyekkel szembe kell néznünk"

- közölte Géresi Róbert.

Elárulta, a jövőben szeretnék folytatni a már megkezdett Kárpát-medencei óvodaprogram keretében megvalósuló fejlesztéseket. Mint mondta, van munka bőven, hiszen "több óvoda van épülőfélben, mint amennyit eddig átadtunk".

Fontos feladatnak tekinti - szintén a magyar kormány hozzájárulásával történő - műemléktemplomok felújítását és a református iskolák anyagi támogatásának biztosítását is.

Számomra mindig is nagyon fontos volt az ifjúsági munka, az én egyházi szocializációm is ezen keresztül történt meg. Fontos tehát, hogy miközben az oktatási intézményeink épülnek, az ifjúsági munkára is hangsúlyt fektessünk. Egyre inkább érezzük a diakóniai szolgálat megerősítésének szükségét is. Ezen a területen szép sikereket értünk el, de szeretnénk a jövőben még több rászorulónak segíteni"

- fogalmazott Géresi Róbert a református egyház előtt álló legfontosabb tennivalókról.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.