2021. szeptember 15., 09:40
Frissítve: 2021. szep. 15. 11:44

Ferenc pápa Sasváron

A Hétfájdalmú Szűzanya, vagy, ahogy a magyarság nevezi Fájdalmas Boldogasszony ünnepére Ferenc pápa reggel 9 óra után Sasvárra, az ősi egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok valamikori templomához érkezett, amely mára jelentős búcsújáróhellyé nőtte ki magát. Ahogy a rendőrség beszámolt tízezrek érkeznek a szentmisére, nem kis közlekedési fennakadásokat okozva ezzel. A szentmise kezdetét 10 órára tervezték.

2021-09-14 Ferenc pápa, pápalátogatás, Eperjes
Fotó: TASR

Az ünnepi latin nyelvű szentmise a tervezett időben elkezdődött. Az olvasmányt az Apostolok cselekedeteiből, illetve a szentleckét Lukács evangéliumából szlovákul hirdetik. A hívek könyörgései szlovákul, angolul, németül, magyarul és románul is megszólalnak, majd a családok áldása következik. A szentmise végén Zvolenský Szaniszló pozsonyi érsek köszönti a pápát, a Szentatya pedig a jelenlévőket fogja üdvözölni.

Ferenc pápa a szentmisén tartott homíliája során kijelentette, hogy

Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe, aki halad az úton, és nem mozdulatlan. 

Arra kérte Szlovákia polgárait hogy maradjanak ezen az úton. 

Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely "úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik". Úgy vélte, nem szabad engedni a "statikus" hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, "váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá".

Kijelentette,

a hitet nem lehet "az életet édesítő cukorként" megélni.

Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is. Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik "életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik".   

    
A misén Veres András püspök képviselte a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK). A konferencia elnökeként a szabadtéri oltárnál a pápa közelében foglalt helyet. 

Tóth Tamás az MKPK titkára az MTI-nek úgy nyilatkozott: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséje után a szlovákiai látogatást záró szertartáson is részt akartak venni.

Fontosnak tartottuk, hogy jelen legyünk, és ezzel is erősítsük a szlovák-magyar kapcsolatokat

 - mondta.


Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora elmondta, hogy a misén elhangzott

magyar nyelvű egyetemes könyörgést Vicián Tamás ministráns, pozsonyi egyetemista olvasta fel,

akinek zakóján a NEK-kitűző volt látható.

Öröm számunkra hogy Budapesten ünnepelhettünk magyarként, és most itt lehetünk a magyar alapítású pálos rend Mária-kegyhelyén

- jelentette ki.  


A népes cserkészcsapattal érkezett Farkas Zsolt, a szlovákiai Szőgyén plébánosa,

aki elmondta, hogy a sasvári kegyhely a szlovákok és a magyarság számára is jelentős, "hiszen a nagyszüleim is ide zarándokoltak, minden községben, családban megtalálható a Fájdalmas Szűz kegyszobra".

A koncelebráló püspökök között jelen van Róbert Bezák is.

Persze sokan már az esti órákban érkeztek, a helyszínt már este tíz órakor megnyitották, és a közönség a szektorokat már hajnali 4 órától, a papság pedig 5 órától foglalhatta el, számolva azzal, hogy reggel nyolc órakor a szektorokat lezárják.

A pápa nem sokkal kilenc óra után érkezett Sasvárra. A szentmise előtt a jelenévő püspökökkel és bíborosokkal találkozik. Több jeles egyházi személyiség is érkezett, Cseh- és Morvaország püspökei, de eljött Stanisław Dziwisz bíboros, szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára.

A becslések szerint több mint ötvenezren érkeztek Sasvárra.
Az újszövetségi Szentírásban Lukács evangéliuma megemlékezik arról, hogy amikor Szűz Mária és Szent József bemutatták Jézust a jeruzsálemi templomban. Akkor az agg Simeon megjövendölte Máriának: ”A te lelkedet is tőr járja át". Az egyházi hagyomány szerint ez a prófétai mondat a maga egészében akkor teljesült be, amikor a római katona a keresztre feszített és már meghalt Jézus oldalát lándzsával átdöfte. A hagyomány úgy tartja, ekkor vált teljesen eggyé Szűz Mária szenvedése Jézuséval.
Az élő anya ugyanis jelen volt, ott állt fia keresztfája alatt, és szemtanúja volt Jézus szenvedéstörténetének. Krisztus testében szenvedett, de lélekben nem tört meg, az anyja viszont lelkében szenvedett de testével nem tört meg. Így anya és fia, Szűz Mária és Jézus szíve összeforrt ebben a pillanatban.

A szerdai nap az egyházfő szlovákiai apostoli útjának utolsó napja is egyben. A pápa vasárnaptól (szeptember 12.) van Szlovákiában. Ez alatt az idő alatt részt vett egy ökumenikus találkozón, egy magán jellegű találkozón Jézus Társaságának tagjaival, továbbá az elnöki palotában szervezett üdvözlő ceremónián, ahol Zuzana Čaputová államfővel, majd az elnöki palota kertjében az állam, a civil társadalom és a diplomácia képviselőivel is találkozott.

A pozsonyi Szent Márton-dómban püspökök, papok és mások fogadták. Hétfőn (szeptember 13.) a Betlehem Rendházba látogatott, és a zsidó közösség tagjaival is találkozott. Kedden az egyházfő Kelet-Szlovákiában járt: Eperjesen (Prešov) szentmisét celebrált, délután pedig a kassai (Košice) Luník IX lakótelepre látogatott, ahol a marginalizált közösségek tagjaival találkozott. Később a Lokomotíva stadionba vonult át, ahol a fiatalokhoz szólt.

A mise után Ferenc pápa Sasvárról a pozsonyi repülőtérre utazik, ahol búcsúceremóniát tart. Ezt követően Rómába repül.
 

Sasvári kegytemplom

Sasvár (Šaštín) volt pálos temploma híres búcsújáróhely. Kegyszobrát 1564-ben Czobor Imre neje készíttette hálából, amiért házsártos férje a Szűzanya segítségével megszelídült. A szobrot a csodás esemény helyén állíttatta fel, majd kápolnát is építtetett föléje. A későbbiekben a szobornál több csoda is történt, melyeket kivizsgáltatva Esterházy Imre hercegprímás 1732-ben a szentélyt kegyhellyé nyilvánította.
 1733-ban pálosok telepedtek ide, s egy nagyméretű templomot és kolostort építettek. Az építkezést a hely kegyuraiként az uralkodópár jelentős összegekkel és adományokkal támogatta. (Lotaringiai Ferenc 1736-ban megvásárolta Czobor Józseftől a holicsi és a sasvári uradalmat, ahol rendszeresen szervezett nagyszabású vadászatokat.)
A szobrot 1762-ben vitték át a régi kápolnából az újonnan felépült templomba, ahol azt a Mária Terézia által adományozott főoltáron helyezték el. Az ünnepségen Mária Terézia és férje, Lotaringiai Ferenc is jelen voltak. Ma Sasvár a szlovákok nemzeti kegyhelyeként ismert.

Sasvár- hétfájdalmú szűzanya
Fotó:  TASR
A sasvári kegyszobor

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.