cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 20., 16:00

Erdő Péter szerint teljesült a NEK célja, hogy "megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét"

Hosszú ideig élhetünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) élményéből - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti hétfőn Budapesten.

Erdő Péter és Ferenc pápa  Szépművészeti Múzeumban tartott találkozón
Erdő Péter és Ferenc pápa
Fotó: MTI

A szeptember 5. és 12. között Budapesten megrendezett katolikus világeseményt értékelő sajtótájékoztatón Erdő Péter kiemelte: sok minden megmarad a kongresszus után, több műfajban, az irodalom, a zene, a képzőművészet területén is születtek új alkotások, például a roma mise vagy a Budapest klezmer mise, és megmaradnak a miseruhák, az ötvösmunkák.

A kongresszus legfontosabb tapasztalata azonban, hogy "nem mi csináltuk".

Rengeteg ember fáradozott érte, mégsem emberi munka eredménye volt"

- fogalmazott a bíboros.

Hozzátette: ez volt a kongresszus célja, hogy

megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét".

Szelíd tömeg vonult a Kossuth térről a Hősök terére, és derűs, szelíd közösség vett rész a pápai misén is - mondta a bíboros, megjegyezve, hogy Ferenc pápát is meglepte, hogy ilyen örömmel fogadták Budapesten.

Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke ismertette: a kongresszus idején Magyarország 83 ország zarándokait látta vendégül.

A rendezvénysorozat kiemelt eseményeinek helyet adó Hősök terén kétezer négyzetméternél is nagyobb színpad épült fel, az összes lelátó és színpad mérete meghaladta az ötezer négyzetmétert, a helyszíneken 19 ezer széket használtak.

Kétezer-ötszáz önkéntes, köztük hatszáz cserkész összesen 75 ezer órát dolgozott.

Az önkéntesek átlagéletkora 33 év volt, a legidősebb segítő egy 82 éves felvidéki asszony volt, akinek a szülei az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson ismerkedtek meg.

A kongresszusra 600 újságíró, fotós regisztrált, a világ mintegy 250 országában közvetítették élőben a nyitó, a záró szentmisét, valamint a gyertyás körmenet egy-egy részletét. A rendezvénysorozaton 50 szinkrontolmács és jeltolmács dolgozott - sorolta a NEK sajtófőnöke.

Zsuffa Tünde közölte: ahogy az előző, cebui kongresszus után árvaházat hoztak létre a szervezők, úgy a budapesti kongresszus után egy segítő hálózatot. A www.bizdramagad.hu oldalon miden élethelyzet jellemző problémáira, így párválasztásra, függőségre, a gyermeknevelés nehézségeire, házassági krízisre, magányra, demenciára kínálnak segítséget az egyház által ajánlott szakemberek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.