2020. november 3., 09:20

Halottak napi szentmise egy kis osztrák faluban

Ágnes már több mint egy évtizede ápolja a rászorultakat Ausztriában, jelenleg egy kis határmenti faluban. Eljár ápoltjával és az ottaniakkal szentmisére, rózsafüzér-társaságba, zarándokutakra. Vasárnap az elhunytakért mutattak be szentmisét Ollersdorfban.

Katartikus élmény volt 

– mondja Ágnes.

„A sötétségben csak a gyertyák világoltak. Az atya könyörgött a családjainkban elhunytakért, majd ünnepélyes lassúsággal előre vittek egy gyertyát, megszólalt a trombita, majd a harsona azt jelképezve, bejutottak a mennybe. Egyesével az oltár elé kerültek a gyertyák a háborúban elesettekért, a meggyötörtekért és megkínzottakért, az abortáltakért, a vírusfertőzésben elhunytakért.

szentmise

Elhangzottak a faluban ez évben eltávozottak nevei is, és minden egyes névnél meggyújtottak egy mécsest. Ahogy gyúltak a fények, úgy oszlott a sötétség. Vágni lehetett a csendet, és mikor a harsona váltott zenekarra, a lélegzetem is elakadt. Én is odatettem az oltárhoz édesanyámat, a férjemet. Olyan emelkedett volt a szertartás ezen része, hogy végig sírtam, és nagy békesség öntötte el a szívem.”

A mise végén a családtagok hazavitték hozzátartozóik gyertyáját, mécsesét. A kórusban a helyi tűzoltózenekar tagjai közreműködtek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.