2022. szeptember 11., 18:52

Csodatévő Máriácskához fohászkodtak a tallósi Kisboldogasszony búcsún KÉPEKKEL

Tisztelettel járultak a hívek Szűz Máriához a hagyományos tallósi Kisboldogasszony búcsú alkalmával. A temetőben található lourdes-i barlang ismert búcsújáró hely. A talapzaton álló Szűz Mária szobornál sokan imádkoznak. A legendák szerint a csodatévő Mária meggyógyítja a beteg testet és lelket egyaránt.

Tallósi Kisboldogasszony búcsú
Médialapozó
Fotó: Szomolai Andrea
A tallósi Kisboldogasszony búcsú. Főcelebráns: Bognár István atya

A mátyusföldi Tallóson évente kétszer van búcsú. Kisboldogasszony napjára a tallósi temetőben található zarándokhelyhez érkeznek meg a hívek csoportosan, hogy egy szentmise keretén belül kérjék a csodát a Szűz Anyától és éljék meg a hitet közösségben.

A nagyszombati érsek, Mons. Orosch János 2015. szeptember 5-én a helyet a Nagyszombati Egyházmegye nemzetiségre való tekintet nélküli búcsújáróhelyévé nyilvánította. A több, mint 100 éves hagyomány alapján az évi zarándoklat napjául a Szűz Mária születésnapjához legközelebb eső szombatot jelölte ki. Idén szeptember 10-én került sor a tradicionális zarándoklatra.

Tallósi Kisboldogasszony búcsú
Fotó:  Szomolai Andrea
A tallósi Kisboldogasszony búcsú. Főcelebráns: Bognár István atya

-Elhoztam ide és letettem a bajokat – hallani a szentmisét követően, mikor a hívek összejönnek egy kis beszélgetésre. Sokak szeméből könnyek peregnek, többen a lourdes-i barlang előtt térdepelve imádkoznak Szűz Máriához. Áhítatos csend honol, a megfoghatatlan csoda valóra válik, megnyugszanak az emberi lelkek. Ezt hozza el a Kisboldogasszony búcsú.

A tallósi Kisboldogasszony búcsúra megérkeznek a pozsonyvezekényiek is. Az ottani templomból gyalogos zarándoklattal hozzák át Tallósra a „Máriácskát”. A tallósi templomnál megállnak, áldást kap a hívő gyülekezet, majd közösen, körmenetben indulnak tovább a tallósi temetőbe, a lourdes-i barlanghoz a szentmisére.

Tallósi Kisboldogasszony búcsú
Fotó:  Szomolai Andrea
A tallósi Kisboldogasszony búcsú. Főcelebráns: Bognár István atya. A pozsonyvezekényiek körmenetben hozzák Tallósra Máriácskát

A szentmise főcelebránsa Ft. Bognár István atya volt, a győri szeminárium spirituálisa. Bemutatta a felvidéki származású kispapokat is, akiket szárnyai alá vesz a szemináriumban. Az atya elárulta, 25 éve szentelték őt pappá, ez idő alatt sok mindent megtapasztalt. A Szűz Anya iránti, mindig ragaszkodó szeretetre, hitre bíztatta a híveket a búcsú alkalmából.

„ Az én csallóközi papám mindig azt mondta, hogy a Mátyusföld hívőbb, hagyománytisztelőbb, vallásához jobban ragaszkodó mint a Csallóköz. Őrizzétek ezt, és próbáljátok továbbadni gyermekeiteknek, unokáitoknak, mert ebben van Európa nagy betegsége, hogy nem sikerül áthagyományozni, tovább adni a hitet, az identitást, a néphez való ragaszkodást. Ti próbáljatok ebben kitartani, mert nagy szükség van rá” – kérte a mátyusföldi híveket Bognár atya.
Tallósi Kisboldogasszony búcsú
Fotó:  Szomolai Andrea
A tallósi Kisboldogasszony búcsú. Főcelebráns: Bognár István atya

Az utóbbi években többen jöttek a búcsúba Szeliből, Nádszegről is – mesélik a szervezők Horváth Tibor és Múcska Márta, községháza dolgozója. Elmondják, sokan járnak imádkozni a barlanghoz, a helyi legendák szerint Szűz Mária sokaknak elhozta a gyógyulást.

Találtak már a barlangban mankót is, azt jelezve, hogy valaki, akinek beteg volt a lába, eldobhatta a járást segítő eszközt a csodának köszönhetően.

A szentmisét a barlang mellett kialakított szabadtéri színpadon tartották, amelynek kőtalapzatára sokan helyeztek már el köszönőtáblát a gyógyulásért és segítségért Szűz Máriának.

 

Tallósi Kisboldogasszony búcsú
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.