lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. augusztus 19., 11:53

Cirill atya elismerése

Zoltán P. Cirill magyarországi ferences szerzetes, a szentendrei Ferences Gimnázium nyugalmazott tanára, az érsekújvári magyarok szeretett papja nemzeti ünnepünk alkalmával a Magyar Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetést kapott az érsekújvári magyar katolikus hívek körében negyedszázada végzett lelkipásztori szolgálata elismeréseként.

Cirill atya
Fotó: Magyar Kurír

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemzeti ünnepünkön Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket és Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni magyarságért díjakat adott át Budapesten augusztus 18-án délelőtt a Hagyományok Házában.

Miközben tehát a Szlovák Ferences Rendtartomány elűzte Érsekújvárból Cirill atyát a helyi magyar közösség becsületes és áldozatos szolgálata miatt, Magyarországon ugyanezért állami kitüntetésben részesült.

Az atya ugyanis az évek hosszú során át nemcsak a helyi hitéletnek, hanem az érsekújvári magyar közéletnek is aktív részese volt, ami szemet szúrt a szlovák ferenceseknek is, és emiatt a magyar hívők heves tiltakozása ellenére eltávolították az érsekújvári állomáshelyéről.

Cirill atya
Fotó:  A szerző felvétele

Az utóbbi hónapok megpróbáltatásai után sokat jelenthet számára a magyar állam elismerése, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje állami kitüntetéseket a Külhoni magyarságért díjakkal együtt adták át a magyar fővárosban.

Cirill atya személye és eddigi munkássága ugyanis a külhoni magyarság szolgálatát is magában foglalja. A magyarországi ferences atya egyfajta kapcsot jelentett az anyaország és az érsekújvári magyar közösség között.

Az újvári magyar közösség ragaszkodása is példaértékű Cirill atyához, számára ez talán még a kitüntetéseknél is fontosabb. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének döntése is bizonyára jólesett neki, miszerint felkérték, hogy ebben az évben augusztus 20-án ő tartson ünnepi beszédet a Csemadok székházban 18 órakor! Visszavárják tehát a helyi magyarok az indoklás nélkül elüldözött atyát a városba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.