2020. február 5., 08:12

Általános helynökként kibővült Kiss Róbert korábbi feladat- és jogköre

Miután Mons. Ján Pavčír, a Nagyszombati Főegyházmegye előző általános helynöke nyugdíjba vonult, Mons. Orosch János nagyszombati érsek február 1-től Kiss Róbert kanonokot, komáromi esperesplébánost nevezte ki az egyházmegye egyik általános helynökévé. Előléptetése kapcsán, amely véleménye szerint a magyar ajkú katolikus hívek iránt megnyilvánuló érseki gesztusnak is számít, portálunknak nyilatkozott a térség magyar híveinek eddigi püspöki helynöke.

Fotó: ABU.SK
A magyar hívek iránt megnyilvánuló érseki gesztus

„Az a tény, hogy immár én tölthetem be az egyik főegyházmegyei általános helynöki tisztséget, számomra nagy megtiszteltetés, s az eddiginél nagyobb egyházjogi hatalommal ruház fel. Eddig püspöki helynökként az egyházmegye egy részéért, a magyar hívek pasztorációjáért feleltem. Ezentúl általános helynökként az egész főegyházmegye kormányzatában segíthetem Orosch János érsek atya tevékenységét, melynek keretén belül a magyar hívek érdekében is tovább munkálkodhatok. Mindazon feladatokat kell ellátnom, amelyek összefüggnek főegyházmegyénk irányításával, az érsek úr szándéka szerint. Kivételt csak azok a feladatok képeznek, amelyek továbbra is kizárólagos érseki hatáskörbe tartoznak. Természetesen, minden elvégzendő fontos teendőmet vele egyeztetem, illetve köteles leszek beszámolni neki a már elvégzett feladataimról“ –mondta el Róbert atya.

Hozzáfűzte: mivel lehetőség van több általános helynök kinevezésére, a másik posztra Peter Šimko atyát, az érseki hivatal igazgatóját nevezték ki.

Egyrészt az érsek atyának egy magyar és egy szlovák általános helynök szolgálata által még alaposabb áttekintése lesz az egész főegyházmegye valamennyi plébániájának szükségleteiről, működéséről, ami növelheti apostoli tevékenységének hatékonyságát. Másrészt ez a lépés részéről a magyar ajkú katolikus hívek iránt megnyilvánuló nagy gesztusnak is számít“

– magyarázta a helynök úr, aki továbbra is tagja marad a Nagyszombati Főegyházmegye papi tanácsának és az érseki tanácsadó testületnek.

Továbbra is nagy kihívást jelent a paphiány

Kérésünkre a jelenlegi főegyházmegyebeli helyzetet is vázolta.

„Összesen 11 esperességgel és 144 plébániával rendelkezünk, amelyek közül 5 esperesség, illetve 55 plébánia javarészt magyarok által lakott településeken található. A jelenlegi 180 egyházmegyés papunk közül 45-en magyarlakta vidéken szolgálnak. Folyamatosan vannak olyan plébániáink, amelyekre a kiöregedő, lebetegedő vagy elhunyt plébánosok helyére újakat keresünk. A paphiány tehát annak ellenére továbbra is nagy kihívást jelent, hogy az utánpótlás biztosítása tekintetében eddig jobb statisztikai adataink voltak, mint Magyarországon vagy Csehországban. A papok létszáma dél-szlovákiai viszonylatban nagyjából kiegyenlítődött, mindenütt hasonló a helyzet, mint nálunk.“

Azt is megtudtuk, hogy a magyar nyelvű papképzést választó fiatalokat Győrbe irányítják.

Sajnos, jelenleg a Felvidéken nincs annyi elhivatott, papi szolgálatot választó fiatal, amennyinek lehetséges lenne magyar nyelvű papképzést indítani. A mi főegyházmegyénkből a győri papi szemináriumba küldjük az elhivatott fiatalembereket. Feltételül szabjuk nekik, hogy a tanulmányaik befejezése után visszatérjenek egyházmegyénkbe, hiszen idehaza nagy szükség van rájuk. A többségük eleve ragaszkodik is a saját szülőföldjéhez.“
 
Anyagi támogatás és lelki gyarapítás

Az iránt is érdeklődtünk: e főegyházmegyének milyen anyagi lehetőségei nyílnak arra, hogy a templomok felújítását és az egyházi oktatási intézményeket támogassa.

„Szlovákiában valamennyi plébánia önálló jogi személyként, illetve önellátó egységként működik. A saját anyagi forrásai mellé, a pályázati pénzeken kívül az olyan jelentősebb munkálatokhoz, mint a komáromi Szent András-bazilika felújítása, több alkalommal kapott támogatást az e célra létrehozott érseki alapból. Ez azonban minden esetben csak kiegészítő forrás lehet, hiszen elsősorban a műemléknek nyilvánított templomok javítása kapcsán a kulturális tárca által kiírt pályázatokon szoktunk pénzt szerezni, valamint a közelmúltban Magyarországról is jelentős összegeket kaptunk. A katolikus egyházi iskoláknak pedig külön figyelem jut főegyházmegyénkben“ – válaszolta.

A helynök úr örvendetesnek tartja annak a Komáromban csoportosuló hozzávetőleg 30 hívő fiatalnak a kezdeményezését, hogy a kortársaikat nagyobb létszámban vonzzák be a templomokba.

„E Komáromban rendszeresen közösséget alkotó ifjúsági csoport Olgyay Csaba diakónus úr és Berta Péter animátor vezetésével azon fáradozik, hogy odahaza, a saját környezetében is „apostolkodjon“ – egyre több ifit maga köré gyűjtsön.”

Húsz-harminc évvel ezelőtt tájainkon is többen jártak templomba, mint napjainkban, mert az elanyagiasodás és értékvesztés korát éljük. A fogyasztói társadalomban is tudatosítanunk kell azonban azt, hogy az igazi boldogságot nem az anyagi javak jelentik, hanem az Úr Jézust megtalálva, lelkiekben kell gazdagodnunk“

– fejtette ki végül Kiss Róbert, akinek a kinevezéséhez olvasóink nevében is gratulálunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.