2022. április 17., 11:00

Alleluja, vigadjunk, Istennek hálát adjunk!

Húsvét a csendes, befelé figyelő öröm ünnepe. Amikor történhetnek még csodák. Két év kihagyás után az idén végre méltó módon ünnepelhették a hívek a feltámadást a Mária-tisztelő csallóközi faluban, Dercsikán.

feltámadási körmenet Dercsikán
Fotó: B. Vida Júlia

Bár az időjárás nem volt kegyes, erős szél fújt, a délután a templom udvarán, a Mária-szobor mellett tűzszenteléssel kezdődött, melyről meggyújtották a húsvéti gyertyát és erről a hívek magukkal hozott gyertyáit.

feltámadási körmenet Dercsikán
Fotó:  B. Vida Júlia

A templomban pedig szentírási részek felolvasásával folytatódott a szertartás.

Mindenki arra várt, hogy szólaljon meg végre az orgona, a csengettyűk, hogy újra zengjen a templom, hirdetve: az élet győzelmet aratott a halál felett, Jézus Krisztus feltámadt.

Szokás szerint sor került a víz megáldására és a keresztségi fogadalom megújítására is.

Kónya Márió lelkiatya homíliájában a húsvét csodájáról elmélkedett. Fel is idézett egyet, amikor egy abortuszra váró nő a kórházban a húsvéti szentmisét hallgatva felhívta férjét, összecsomagolt és hazament. Úgy döntöttek, hogy az életet választják.

A húsvét csendes örömünnep, amelyet különösen most, járvány után talán még jobban vágytunk méltóképpen ünnepelni.

feltámadási körmenet Dercsikán
Fotó:  B. Vida Júlia

A szentmise végén a helyi önkéntes tűzoltók segédletével megtartották a szokásos feltámadási körmenetet és a templomba visszatérve a húsvét misztériumát ünneplők elénekelték a Te Deumot is. „Téged Isten dicsérünk, – Téged Úrnak ismerünk./Téged, örök Atyaisten, – Mind egész föld áld és tisztel.”

A hívek megújult szívvel, a szebb jövő reményében és Isten segítségében bízva tértek haza otthonaikba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások