2020. november 29., 13:22

Adventi imakalendáriumot indítanak a pozsonyi magyar hívek

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség szervezésében online (ima)kalendárium indul december elsején. Karácsonyig naponta más-más család, egyetemisták, cserkész-, óvodás-,  illetve imacsoport rövid imája és üdvözlete hangzik el a csupán egy-két perces meglepetés videóban. A közös imába – a názáreti Szent Családhoz így is közeledve – bárki csatlakozhat. A közösség lelkipásztorát, Molnár Tamás atyát kérdeztük a kezdeményezésről, aki jótékony adventi naptár készítésére is buzdít minden jószándékú felnőttet és gyermeket.

Az adventi kalendáriumról sokaknak a napi csokoládé jut eszünkbe, önök más dimenzióba emelik ezt. Mit adhat egy imakalendárium?

Elöljáróban hadd kívánjak áldott adventi időszakot a Ma7 minden kedves olvasójának!

A világjárvány okozta korlátozások, új kihívások közepette talán még inkább éheznek az emberek egymás támogatására, odafigyelésére, egy jó szóra. Ezért is választottuk azt a módját az idei adventi jótékonykodásnak a pozsonyi magyar közösségünkben, hogy ki-ki a saját környezetében legyen figyelmes, és vegye észre, hol van szükség a segítségére.

Hagyomány a közösségükben az adományozás?

Az előző években is mindig odafigyeltünk a rászorulókra, hiszen minden adventben gyűjtöttünk Kalkuttai Szent Teréz anya Pozsonyligetfalun tevékenykedő nővéreinek, akik számos magyar hajléktalanról gondoskodnak, és a rászoruló testvérben is Krisztust szolgálják, valamint küldtünk ajándékokat Kelet-Szlovákiába, erdélyi gyerekeknek, nagycsaládosoknak, továbbá egész évben több kárpátaljai gyermek iskoláztatását is támogatja templomi közösségünk, és diszkrét segítséget nyújtunk az épp aktuálisan segítséget igénylő helyi családoknak is.

Mennyiben korlátozza az adományozásokat a jelenlegi járványhelyzet?

Idén, adventben, ezen támogatások bármelyikét tovább lehet folytatni. Ám fontosnak érzem, hogy azon túl, hogy egy szervezett gyűjtéshez csatlakozunk, magunk is járjunk érzékeny szívvel mások között.

Érezzük meg, hol van szükség valamire, s tapintatosan kínáljuk fel a segítséget azoknak, akikhez a mi missziónkon keresztül juthat el a szükséges szeretet, konkrét formába öltve azt, konkrét személynek testre szabva, az emberi méltóságot szem előtt tartó emberséggel.

Jó, ha a szülők gyermekeiket is következetesen segítik az ilyen odafigyelésben másokra. Egy újabb alkalom ez a találékonyság talentumának kamatoztatására, gyermeknek és felnőttnek, fiatalnak és idősnek, szegénynek és gazdagnak egyaránt. Mert igenis, a szegény is tud ajándékot adni másnak, a legszegényebb ember is szeretettel figyelhet másra, és ez a fontos, a lelkület, amivel cselekszünk.

Pozsonyi katolikusok

Miképp kapcsolódik mindehhez az imakalendárium?

Az adventi online imakalendárium alkalmat ad arra, hogy ha közösségünk tagjai nem is találkozhatnak személyesen mindennap, mert még nem mindenki jön templomba, pl. veszélyeztetett állapota, betegsége miatt, vagy épp máshol tartózkodnak, akkor is gondoljunk egymásra, imádkozzunk egymásért. S ez a kezdeményezés erre akar figyelmeztetni minket.

Hogyan élték meg ezt az évet a pozsonyi hívek?

Úgy vélem, közösségként éltük és éljük meg a tavasz óta tartó, mindig új kihívásokkal teli időszakot.

Még akkor is, amikor nem lehetett nyilvános szentmiséken fizikailag részt venni templomainkban, tudtunk egymásról, kínáltatott gazdag lelki táplálék, éreztük egymás imáit, s igyekeztünk minél szélesebb körben terjeszteni naprakész információinkat, buzdító gondolatokat, vagy épp a médián keresztül, televízióban, rádióban, honlapunkon, közösségi oldalainkon keresztül szólhattam a kedves hívekhez. 

November 16-a óta ismét nyilvános szentmiséken találkozhatunk templomainkban. Mik a tapasztalatai?

A jelenleg érvényes előírások szellemében – persze minden egyéb higiéniai előírást is következetesen betartva – az ülőhelyek 50%-a, vagyis minden második ülőhely lehet elfoglalva, a szükséges távolság megtartásával. Pozsonyi ferences templomunkban 120 helyet tudtunk így kijelölni, a Virágvölgyi templomban, ahol szintén misézek magyar nyelven vasárnaponként, körülbelül kétszázat. A ma délelőtti, advent első vasárnapi magyar misén szépen beteltek a ferences templom kijelölt helyei. Méltóságteljes ünnepléssel kezdtük az új egyházi évet. Megáldásra kerültek a hívek otthonról magukkal hozott adventi koszorúi is. Nagy öröm volt ismét sok kisgyermeket látni a templomban. Vannak, akik még nem tértek vissza, ami érthető, hiszen vannak veszélyeztetett csoportok, idősek, betegek, de úgy vélem, sokan vágytak már a közösségi és szentségi találkozásokra, így szívesen és örömmel jönnek. Holnaptól kezdve advent hétfőin hajnali hat órakor roráté miséket is fogunk tartani a belvárosi ferences templomban.

pozsonyi advent

Miképp érzékeli, a korlátozások enyhítésével nőtt a templomba látogatók száma?

Találkozom olyan személyekkel is, akik, amikor nem voltak nyilvános szentmisék, e miatt panaszkodtak, okolva mindenkit mindenért, s fennhangon siránkoztak, mikor jöhetnek újra templomba. Most, hogy jöhetnének, már nem ilyen lelkesek, most talán éppen más miatt elégedetlenkednek, vagy nem találnak rá időt. De úgy vélem, örök elégedetlenkedők és panaszkodók mindig is voltak, vannak, s valószínűleg lesznek is. Mindenki szabad döntését elfogadjuk, ki-ki a saját egészségesen formált lelkiismerete előtt kell, hogy megállja a helyét. Akik viszont jöhetnek és jönnek, akik a különféle múltbeli nehezítések ellenére is hitből fakadóan viselkedtek és mindig az épp kínálkozó lehetőségeikkel éltek, nagy örömet jelentenek számomra, mint lelkipásztornak, s köszönöm is sok jószándékú ember igazi támogatását.

Molnár Tamás

Az imakalendárium elérhető lesz a Pozsonyi katolikusok oldalán.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!