2021. szeptember 15., 12:59

A püspökök szerint rendben volt Róbert Bezák jelenléte a sasvári szentmisén

Bezák Róbert emeritus püspök is koncelebrált a sasvári szentmisén, akit még 2012 -ben távolítottak el a nagyszombati érsek tisztségéből. A szlovák püspökök szerint a jelenléte rendben volt, emlékeztettek arra, hogy továbbra is a püspökök egyike. Bernard Bober kassai érsek azt mondta, hogy ha a Szentatya rehabilitálná, akkor azt tiszteletben fogja tartani.

201704112355470.0000000000000000001a_bezak_.jpg
Már korábban tudtuk, hogy jön, így nem lepődtünk meg

- mondta újságíróknak Ján Babjak eperjesi érsek.

Bober emlékeztetett arra, hogy

Bezák az egyike a püspököknek, mint emeritus püspök, akárcsak több más szlovák püspök.

Tiszteletben tartottuk Róma döntése tükrében a történteket. Nem mondhatok mást, mert ezek a dolgok a Szentatya döntésével függenek össze, legyen akár az előző vagy ez - mondta Bezák fellebbezéséről.

Az újságírók azt is megkérdezték a püspököktől, hogy meg tudják-e találni Bezák számára a helyet az egyházban.

Azt hiszem, már kapott is ajánlatokat, a kérdés az, hogy elfogadja -e őket. És hogy amit most ajánlanának neki, elfogadja -e, az egy második dolog, ahogy az is, hogy a pápa végez-e valamiféle rehabilitációt. Nem csak ma találkozott vele, tegnapelőtt is. Azt hiszem, zajlott egy kis beszélgetés. Amennyiben megtörténik, elfogadom, ahogy korábban is elfogadtam 

- mondta Bober Bezák lehetséges rehabilitációjáról.

Haľko József, pozsonyi segédpüspök

nagyon erős gesztusnak tartja, hogy a püspökök Bezákkal együtt imádkozhattak sasvári Szűz Mária szobra előtt, majd közösen koncelebrálták a misét.

Róbert Bezákot 2009-ben nevezték ki érseknek.  Az első lépéseik között Bezák az új posztján pénzügyi ellenőrzés alá vettette az egyházmegye volt ügyeit. Felhívta a Vatikán figyelmét az egyházmegye vezetési problémáira, kérte az ellenőrzést. 2012. január és február fordulóján apostoli vizitációra került sor a Nagyszombati Főegyházmegyében. Ennek alapján 2012. július 9 -én XVI. Benedek pápa kérte, hogy Bezák érsek önként mondjon le. Bezák ezt elutasította, így a pápa 2012. július 2 -i hatállyal eltávolította őt a nagyszombati érsek hivatalából. Így vált emeritus püspökké.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!