magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 11., 18:57

A közösség kegyelmében. Családi nap a Komáromi Református Egyházmegyében

Deákin tartották a Komáromi Református Egyházmegye idei családi napját. A rendezvény lényege az Istenben való közösségi élet megélése és a nagy találkozások voltak. A tökéletesen megszervezett családi napot sokáig a szívükben hordozzák majd a keresztyén hívek.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Galéria
+18 kép a galériában
Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Fotó: Szomolai Andrea

A keresztyén értékeket, a közösségek munkáját és a segítő szeretetet ünnepelték a Komáromi Református Egyházmegye családi napján, a mátyusföldi Deákin.

A jelenlevők Isten iránti hitükben megerősödve mehetnek tovább a hétköznapok kihívásokkal teli útjain.

A református családi napra a deáki kultúrházban és annak udvarán került sor. A jó Isten kegyelmével szép, napos szombatot választottak a szervezők. A kultúrház udvarán az egyházmegye gyülekezetei készülődtek az agapéra, és főztek minden jót: gulyást, körömpörköltet. A gyerekeket népi játékokkal, kosárkörhintával, légvárral várták, valójában azonban ők is inkább a kis barátokkal való találkozásnak és a közös játéknak örültek. A bejáratnál a Timoteus nonprofit szervezet jólelkű hívei követték figyelemmel az érkezőket, mindenkit megkínáltak az Isten igéjével, egy-egy jó falattal, ajándékkal is. A Magyar Biblatársulat – Kálvin Kiadó könyvvásárán pedig keresztyén irodalmat vásárolhattak, de ingyenes kiadványokat is hazavihettek a hívek.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
A timóteusok a szeretetet és a gondoskodást szolgálják
Fotó:  Szomolai Andrea
Az ünnepi alkalmat az egyházmegye 100 évéről szóló panelkiállítás kísérte. Látni lehetett, hogy nem egy kis közösség, hanem egy egész gyülekezet, több szervezet, sok jó ember és az egész önkormányzat munkájának gyümölcse a családi nap. Míg a felnőttek az ünnepi Istentiszteleten és lelki elmélyülést biztosító programokon vettek részt, a gyerekek is megtalálták a maguk jó szórakozását. Áldott szívbéli, hitbéli és lélekbéli megerősödést hordozott magában ez az alkalom.
A legnagyobb egyházmegye
A Komáromi Református Egyházmegye a felvidéki református egyháztest legnagyobb egyházmegyéje. Harminckét gyülekezet, több mint tizenötezer református hívő tartozik ide. A családi napi alkalmakat négy évvel ezelőtt kezdték szervezni a magyar kormány támogatásával. Az első ilyen alkalmat a reformáció 500.évfordulójára emlékezvén szervezték meg.

„Úgy éreztük, jó lenne olyan formában is találkozni a testvéreknek, amikor van mély lelki tartalom is, ugyanakkor szabadabb beszélgetés és szórakozás is. A Pozsonyi és a Komáromi Református Egyházmegyék a felvidéki tömbmagyarságot ölelik föl, ha a nemzeti kondíciót nézzük, akkor elmondható, hog mi állunk a legjobban, jól el vagyunk látva lelkészi szolgálattal is, tőlünk keletebbre ez már korántsincs így” – magyarázta Szénási Szilárd, az egyházmegye esperese.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Szénási Szilárd esperes nyitóbeszéde
Fotó:  Szomolai Andrea

Hozzátette, nagyon sok mai, moderm szlogennek része az együttlét. Ennek azonban vannak hátulütői, hiszem többféleképpen lehetünk együtt a másikkal. Úgy is, ha közben magányosak vagyunk, vagy úgy, is, hogy egyébként szívünkben és lelkünkben félelem és bizonytalanság van a jövőt illetően.

A közösségbenlét ennél sokkal többet és mélyebbet jelent. A közösség olyan, mint a halmazok, amelyek egymást metszik. A közös keresztmetszetbe belefér a keresztyén hitünk, a magyarságunk, mindaz, amiért egy ilyen családi nap létrejöhetett. Ez a metszet tudja működtetni az egyházi, gyülekezeti közösségeket – ezt kell ápolnia a hívő léleknek.
Ne engedjünk a diabolosz hatalmának
Ezen rendezvények jelentősége, hogy a hívek ne csak a saját gyülekezetükben éljék meg a hitüket, hanem olyan szabad kötetlen formában is, ahol ott van Isten igéje, a közös imádság, de a közös, terített asztal is. Olyan érzéssel telik el az ember, hogy nem vagyunk egyedül, sokan vagyunk. Isten üzenete itt mindenképpen az, hogy: egyek legyetek, mert én és az Atya egyek vagyunk, tulajdonképpen minden ilyen összejövetel ezt tűzi ki mottójául, mert nekünk is meg kell mutatnunk a világban – ma, amikor annyira nagy szétziláltság van, amikor a diabolosz igyekszik minden közösséget szétverni – hogy csak közösséget alkotva tudjuk betölteni a társadalmi szerepünket”

– fejtette ki Fazekas László, emeritus, aki nevetve hozzátette, nagyon jó az, amikor gyülekezeteket férj és feleség lelkészek irányítanak ( mint ahogy a deáki gyülekezetet is Édes Réka lelkésznő és Édes Ákos lelkész úr), de családi szempontból ez azért megterhelő tud lenni, hiszen a munka, a szakma sosem marad házon kívül. – Tudom, mert a feleségem is lelkésznő, és nagyon nehéz különválasztani a gyülekezeti szolgálatot a családi élettől – zártuk le beszélgetésünket az emeritussal.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Fotó:  Szomolai Andrea

A hetényi gyülekezet is szép ajándékkal érkezett Deákira. Az Écsi Gyöngyi előadóművész, lelkésznő vezényletével működő gyülekezeti Tábita bábcsoport a Bábel tornya mesejátékkal érkezett. A bábozó diákok, kisebbek, nagyobbak egyetértettek abban, hogy az ilyen alkalmakon nagyon sok hasonló ember gyűlik össze, jó a kedv és oldott a hangulat. Mindenkinek mosolyt csal az arcára, hogy a gyerekek milyen jól elvannak a játékokkal- A tábitás fiúk például szívvel-lélekkel álltak be kosárkörhintát hajtani az önkéntes felnőttek helyett.

Gyermeki mosoly
Nagyon szeretjük a családi napokat, olyanok ezek az alkalmak, mint egy-egy református kisfesztivál. Sok hasonló ember találkozik, itt mindenki Krisztusban bizakodik. A keresztyén közösségeinkben az a lényeg, hogy működjön valami – bármi – bábcsoport, énekkar, varrókör – a fontos az, hogy ez baráti kör legyen, ahol az embereknek van hitük. Hiszen könnyebb úgy barátkozni, ha az alapok, a gyökereink közösek. Több ilyen összejövetel, verseny, kórustalálkozó van, és akkor látni, hogy mi azért sokkal többen vagyunk, mint a vasárnapi templomi arcok. A szülő szívesen hozza a gyereket, mert tudja, hogy itt elvan, jól érzi magát, ő pedig belehallgathat az igébe”

– magyarázta Écsi Gyöngyi.

Míg a gyermekek nagyon jól szórakoztak a számukra előkészített népi játékokkal, kosárkörhintán, addig a felnőttek elmélyülhettek Szeverényi János missziós lelkész igehirdetésében. Az istentisztelet során egy különleges zenekar szolgált, amelynek jó zenész és Istentől megáldott hangú tagjai mind lelkészek: Süll Kinga, Tóth Krisztián, Nagy Zsolt, Lőrincz Gábor és Édes Gábos lelkipásztorok fantasztikus hangszínt vittek az alkalomba. Szolgálatot tett az istentisztelet bevezetésekor a deáki Manna énekkar is, Renczés Emese vezényletével. Jakócs Krisztina polgármester szívből üdvözölte falujában az egyházmegye gyülekezeteit és biztosította a híveket arról, hogy az önkormányzat mindenben támogatja és segíti a jeles alkalmat.
A szervező édes terhei

Az ilyen alkalmak lelke mindig a szervező, akinek a kezében összefutnak a szálak. A szervezés feladatait tökéletesen látta el Édes Ákos lelkipásztor. Feleségével, Édes Réka lelkésznővel együtt 2010 óta szolgálnak több mátyusföldi gyülezetben, így Deákiban is. – Itt minden év őszén megszervezzük  a három gyülekezetünk részére a gyülekezeti napot, már a koronavírus előtt megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk megszervezni az egyházmegye családi napját is. A tényleges szervezési munkálatokat már áprilisban megkezdtük – magyarázta a lelkipásztor.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Édes Ákos lelkész úr, akinek édesek voltak a szervezés "terhei"
Fotó:  Szomolai Andrea

Deákin nagy figyelmet fordítanak az ökumenikus alkalmaknak, a helyi egyházi közösségek vezetői között is jó a kapcsolat. Ezt a is bizonyította, hogy a református családi napon ékes előadást tartott a helyi katolikus gyülekezet plébánosa, Tóth László, érsek, kanonok. Az előasók között Kevezsdi Szilviát, hegysúri misszionáriust is meghallgathatta a közönség, aki a dél-afrikai Malawiban végzett szolgálatáról mesélt.

Gyarapítani a felvidéki közösséget

Az Ige is arra buzdít minket, nem lehetünk tétlenek a mai, sarkából kifordult világban. Arra is buzdít, hogy lépjünk elő, cselekedjünk alkalmas és alkalmatlan időben is. Bátorít az Ige bennünket, hogy legyünk só és világosság, hogy álljunk helyt azon a helyen, ahová az Úr helyezett minket. Most arra van a legnagyobb szükség, hogy mi, keresztyének példát mutassunk, hogy lehet másképp élni, mint ahogy ez az újragombolt világ diktálni akarja – hangzott el Baros Róbert, a deáki gyülekezet tagjának, a Szövetség párt politikusának záróbeszédében.

Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Fotó:  Szomolai Andrea

Ha nincs amibe kapaszkodjuk, ha nincs biztos talaj, akkor a felépített ház – bármennyire szépen csillog is - leomlik és elsodorja az ár, úgy hogy híre hamva se marad. Nem kell semmi újat kitalálni, csak hittel odafordulni, hozzáhajolni az Igéhez minden nap. Belőle erőt, bátorítást, vigaszt meríteni. Minden más ebből indul ki. Ez a legfontosabb. És erre kell magunkat naponta emlékeztetni. És ha ez az alap rendben van, ha a sarokkő a helyén, csak akkor leszünk képesek helyt állni és példának lenni mások számára.

Ha a sarokkő a helyén van az életünkben, akkor tudunk cselekedni, tudunk előre haladni, válhatunk sóvá és világossággá és leszünk képesek építeni, gyarapítani magyar közösségünket is itt a Felvidéken.
Komáromi Református Egyházmegye családi napja Deákin
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.