2020. október 24., 17:44

A korlátozások tekintetében egyházaink sem számítanak kivételnek

A koronavírus rohamos hazai terjedése miatt és a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozások újfent az egyházi szertartásokra is vonatkoznak. Pedig a következő napok bővelkednek egyházi ünnepekben, hiszen október 31-én van a reformáció emléknapja, majd a  mindenszentek és a halottak napja.

 

Galéria
+1 kép a galériában
Blanár Erik keresztel

Ezúttal egy református lelkészt és egy görögkatolikus papot szólítottunk meg azzal kapcsolatban, hogy elmondják: hogyan tartják a kapcsolatot egyházközösségük tagjaival akkor, amikor az istentiszteleten vagy a szent liturgián mindössze 6 ember vehet részt? Első megszólalónk Kisgéres református lelkésze, Blanár Erik volt:

"Gyülekezetünk mintegy 120 tagot számlál, így az igehirdetés templomunkban megoldhatatlan feladat. Amíg 50 fő lehetett jelen, addig két egymást követő szertartás lehetőséget adott a személyes jelenlétre, de hat engedélyezett személy esetén ez kivitelezhetetlen. Mi már a tavaszi hónapokban is szórólapokat juttattunk el a helyi reformátusokhoz, amelyek imádságokat, énekjavaslatokat és igéket tartalmaztak. Egyházunk vezetősége tavasszal azt is lehetővé tette, hogy kamera előtt /mindenki egy-egy adott időpontban/ tarthatott igehirdetést, amit azután honlapunkon lehetett megtekinteni. Szerencsére a média is komoly szerepet vállal abban, hogy valamiképp pótolja a helyben végzett szertartások hiányát, ha jól tudom, a közszolgálati adó minden vasárnap 11 órától közvetít istentiszteletet. Ami a temetéseket illeti, azokat addig, amíg szép idő van, a sírnál végezzük maszk használatával, betartva az egymástól két méteres távolságot, hiszen a halottasházban a fejenkénti 15 négyzetméter mellett csak a lelkész, a kántor és maximum két hozzátartozó lehetne jelen. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy ha beköszönt a rossz idő, milyen áthidaló megoldást találunk majd erre vonatkozólag."

Tóth Mihály, Bodrogszerdahely görögkatolikus papja arról számolt be portálunknak, hogy ők már tavasszal is online végezték a szent liturgiát, amit azután a közösségi portálon egyenes adásban követhettek az egyházközség tagjai. Az őszi korlátozás bevezetésével automatikusan átálltak ismét erre a módszerre. Kezdetben csak vasárnaponként volt követhető az online liturgia, de ma ez már a hétköznapokra is kiterjed. Nem egyszerű feladat, de akarattal bármi megoldható.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit szól a temetők bezárására mindenszentek küszöbén. "Én ennek kifejezetten örülök, mert úgy látom, hogy halottaink helyett értékrendünkben a temető, a sírhely külső megjelenése játssza a főszerepet. Igazi temetőkultusz van kialakulóban, ahelyett, hogy az imádságra, a könyörgésre fordítanánk az időt. A Covid-19 lehetőséget ad számunkra arra, hogy helyre tegyük végre értékrendünket, hogy másképp kezdjük látni testi-lelki életünket. A mi vallásunk egyébként hivatalosan tavasszal emlékezik meg az elhunytakról."

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.