A hívők védelmét és a vallások egyenlőségét sürgeti a párizsi érsek

2021. június 1., 13:16
ma7 | MTI

A vallások egyenlő kezelésére és a hívők védelmére szólított fel Michel Aupetit párizsi érsek a le Figaro című francia konzervatív napilapban közzétett véleménycikkében, miután a hét végén szélsőbaloldali aktivisták támadtak egy katolikus körmenetre Párizsban, megsebesítve több résztvevőt.

kereszténység
Fotó: pixabay.com

Az érsek emlékeztetett: a még szombaton tartott körmeneten a hívők az 1871-es párizsi kommün által kivégzett, mintegy 50 vértanúra, köztük Georges Darboy akkori érsekre emlékeztek.

Rámutatva, hogy a körmenetet csupán két rendőr felügyelte - akiknek mindazonáltal megköszönte a munkáját - elítélte az agressziót

Az érsek leszögezte:

kapcsolatba lépett a hatóságokkal, hogy minél előbb lefolytassák a vizsgálatot.

Michel Aupetit hangsúlyozta, hogy Franciaországban az embereknek joguk van a hitüket - a köztársaság által meghatározott keretek közt - a nyilvános térben megvallani.  

"Elfogadhatatlannak" nevezte azt a - mint fogalmazott - "vak erőszakot, amelyet a körmeneten résztvevőknek el kellett szenvedniük az antifáktól", és emlékeztetett arra, hogy jogállamban minden hívő embert megillet a védelem.

Követelte, hogy

a katolikus hívőket a személyi védelmüket illetően "más vallásokkal és közösségekkel egyenrangúan kezeljék.        

Felháborodásának adott hangot annak kapcsán is, hogy a békés hívőkre támadó, az antifa mozgalomhoz tartozó aktivisták egyebek közt azt kiabálták a katolikus hívek felé, hogy "halál a fasisztákra".

A körmenetet az egyház szervezte, a kommün idején kivégzett Georges Darboy érsek emlékére. Az eredetileg négy kilométeresre tervezett utat az incidens miatt nem tudták megtenni.

A támadás nyomán a körmenet több résztvevője megsebesült, egyiküket kórházban ápolják.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!