A böjti szelek zúgták a bűnbánati éneket

2021. március 28., 20:40
Bokor Klára

A szőgyéni Mária Légió pár tagja keresztutat és virágvasárnapi Passiót mondott a község legmagasabb pontján található Fehérkeresztnél. Az imádságokba, énekekbe több természetjáró is belekapcsolódott.

Fotó: Bokor Klára

A hideg böjti szelek meg-meg zizegteték a fák ágait, összébb rántották az embereket. A növényeken még alig látszik az ébredés, de megújulás már benne van a levegőben. Szomjazik a lelkünk. Mivel a templomok zárva az emberek a természetben található szent helyeket, feszületeket keresik fel, hogy figyelmüket az égiek felé fordítsák. Tudjuk, Isten mindenütt jelen van, de mégis… kell egy hely, kell egy társ.

fehérkereszt szőgyén
Fotó: Bokor Klára

A Fehérkereszt a Mária Úton található, amely nem csak zarándokút, de tanösvény is, ezért elég forgalmas. Pazar innen a kilátás a falura és az esztergomi bazilikára, a múltban is itt hagyták el a falut azok, akik zarándokútra indultak Ciglédre, Érsekújvárba vagy a Pozsonyhoz közeli Mária-völgybe, netán Sasvárra.

Az 1767-ben állított Fehérkereszt mellett asztal és padok is találhatók, ahol megpihenhetnek a természetjárók és a vándorok, valamint információs és útjelző táblák.

zarándokút
Fotó: Bokor Klára

Köszönjük a Mária Légió tagjainak, hogy belekapcsolódhattunk az imádságba és az éneklébe.