2018. április 3., 12:54

Sikeresek a Füleki Vármúzeum pályázatai

A Füleki Vármúzeum idén kilenc pályázatot nyújtott be, ezek közül kettő már nyertesnek mondható. 

Fülek - vár
Fotó: gömörilap.sk

Az első „A füleki várhegy alatt elhelyezkedő földalatti folyosók hozzáférhetővé tétele“ című pályázat, melynek célja, hogy feltérképezze a második világháború füleki eseményeit, s egy állandó tárlat segítségével bemutassa a nagyközönségnek. Az új installációnak a füleki várhegy alatt található légvédelmi óvóhely ad majd otthont. „A vár alatti vájatok menedékül szolgáltak a helyieknek, amikor 1944-ben Füleket bombázták“ - tájékoztatta portálunkat Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Az új tárlat ünnepi megnyitójára a Múzeumok és Galériák Éjszakáján kerül sor, május 19-én. Erre a pályázatra 5000 eurós támogatást kapott az intézmény.

A második a „A Koháry és Coburg család emlékezete Barstól Gömörig – nemzetközi konferencia tanulmánykötet“ címet viselő pályázat, amely lehetővé teszi  a Discussiones Filekienses könyvsorozat következő kötetének megjelentetését. A kétnyelvű tanulmánykötet a 2011. szeptember 13-14. között Füleken megrendezett nemzetközi konferencia tanulmányait foglalja össze. A kiadvány célja a Koháry és a Coburg család legjelentősebb tagjainak életével foglalkozó levéltári, műemlékvédelmi, történeti, valamint irodalomtörténeti kutatásokat összegző tanulmányok bemutatása. Ezzel a témával függ össze Dr. Szirácsik Éva kutató „Gazdálkodás a Koháryak Nógrád vármegyei központú birtokain“ című kiadványa is, melynek szlovák fordítását saját költségén tervezi megjelentetni az intézmény.

A múzeumi és könyvtári tevékenységet támogató egyéb pályázatok - a múzeumi és könyvtári akvizíció, a Füleki Várjátékok következő évfolyamának megrendezése, kulturális utalványok stb. - sikeressége a közeljövőben derül ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.