2018. március 27., 14:51

A gyanú szerint agrártámogatási csalások történtek Kelet-Szlovákiában

A Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) megalapozott gyanúja szerint a kelet-szlovákiai mezőgazdasági területeken célzott támogatási csalások történtek. Ennek kapcsán kedden feljelentést tettek a Főügyészségen (GP), ellenőrzik az ügyet, és további lépéseket terveznek. Erről Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter és Juraj Kožuch, a PPA igazgatója kedden tájékoztatott Andrej Bán, a Denník N újságírójának cikkére reagálva.

matecna01.jpg
Fotó: TASR

A napilapban hívták fel a figyelmet az agrártámogatási csalásokra, amelyekhez feltehetőleg Ľubica Roškovának, a Smer-SD volt járási vezetőjének is köze volt. Rošková cége, az Agro Porúbka, a napilap szerint olyan földterületekre is agrártámogatásokat kapott, amelyek nincsenek a tulajdonában, és amelyeket nem is művelnek.

Csak a 2017-es évben ez körülbelül 40 000 euró bevételt jelentett az uniós forrásokból.

A sajtóértesülésekre reagálva a PPA ellenőrizte az információs rendszerében azokat a támogatásokat, melyeket az Agro Porúbkának fizetett ki, és beazonosította a konkrét területeket. A vizsgálat során megállapították, hogy a Talajtani és Talajvédelmi Kutatóintézet (VÚPOP) hibát követett el a földterületek légi felvételű térképeinek aktualizálása során, és olyan területeket is hitelesített a rendszerben, amelyeket nem kellett volna. Itt olyan esetekre kell gondolni, mint mikor egy parkolót termőföldként tartottak nyilván.

A mélyreható ellenőrzés során kiderült, hogy az említett cég Kelet-Szlovákiában összesen 470 hektárnyi földterületre igényelt támogatást 170 különböző helyen.

Feltételezzük, hogy a támogatás igénylője különleges információkkal rendelkezett, és nagyon pontosan ismerte a mezőgazdasági támogatások rendszerét. Ezért ma támogatási csalások ügyében feljelentést tettem a Főügyészségen. Egyúttal közvetlenül a helyszínen megkezdtük az ellenőrzéseket. Ha az ellenőrzés során szabálytalanságokat találunk, visszaigényeljük az anyagi támogatást”

– jelezte Kožuch.

Annak ellenére, hogy Matečná szerint Szlovákia az egyik legpontosabb ilyen rendszerrel rendelkezik az EU-n belül, és a többi tagállamhoz képest a legtöbb helyszíni ellenőrzést végzi, akadnak olyan emberek, akik a mezőgazdasági támogatások rendszerének gyenge pontjaival vissza tudtak élni.

„Rögtön a gyanú beigazolódása után utasítást adtam a VÚPOP felelős vezetőinek leváltására, akik annak a digitális rendszernek (LPIS) az üzemeltetéséért felelnek, amely a támogatások térképes segédanyagát képezi. Egyúttal a földmegfigyelő és geoinformatikai osztály egészét a PPA felügyelete alá vontam” – magyarázta a miniszter asszony.

Elmondása szerint Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt is arról tájékoztatta, hogy nagyon határozottan fog cselekedni, és mindenfajta kivételezés nélkül.

Nagyon komoly okunk van azt feltételezni, hogy támogatási csalásról van szó. Elutasítjuk az ilyen praktikákat, és határozott lépéseket teszünk ellenük”

– jelentette ki Matečná.

A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy Szlovákia az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol a hasonló mulasztások aránya körülbelül 1% felett van. Ettől jobb eredmények csak Észtországban vannak.

Megosztás
Címkék