2018. március 26., 16:36

A Smer-SD nem tudott nagyobb áldozatot hozni

Číž elismerte, hogy az elmúlt napokban és hetekben végbement szlovákiai demonstrációk ténylegesen nagyok voltak. Elmondása szerint fontos, hogy a politikusok az elkövetkező hónapokban foglalkozzanak azokkal az üzenetekkel és kérdésekkel, amelyeket az emberek ezeken a tüntetéseken megfogalmaztak. „Létezik egy sor olyan kezdeményezés és érv, amelyet elemezni és komoly vita tárgyává kell tenni“- mondta Číž. Az előrehozott választásokat ugyanakkor elutasítja, mivel úgy gondolja, hogy a pártok támogatottságának pillanatnyi állása mellett működőképes kormánykoalíciót nem lehetne összeállítani.

miroslav--i-.jpg
Fotó: TASR

A TA3 politikai műsorának másik vendége Veronika Remišová (OĽaNO) nem tartja Pellegrini kormányát új kabinetnek, hiszen kiáll a volt miniszterelnök, Robert Fico, értékrendje mellett. Ezt elmondása szerint mi sem bizonyítja jobban, mint az „új“ kormány küldetésnyilatkozata, amely semmiben sem változott a 2016-ban elfogadotthoz képest. Remišová kifogásolta azt is, hogy a küldetésnyilatkozat semmilyen formában nem reflektál az elmúlt egy hónap szlovákiai eseményeire. Meglátása szerint a Tomáš Druckernek, a frissen kinevezett belügyminiszternek, a következőkben az egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy megtisztítsa a depolitizálja rendőrséget. Remišová szerint Tibor Gašpar nem maradhat a rendőrség élén.

Číž ezzel szemben kiállt Gašpar mellett, aki szerinte szakmailag magasan képzett és a legmegfelelőbb ember a rendőrfőkapitányi pozíció további betöltésére.

A vitaműsorban továbbá részt vett Ľubomír Galko (SAS) és Jaroslav Paška (SNS) is. Előbbi szerint Pellegrini új kormánya nem nyerte el az emberek feltétlen bizalmát, hiszen a tüntetéssorozat folytatódik. Galko szerint a politikai válság csak mélyülni fog, hiszen az új belügyminiszternek nehéz lesz megnyernie az emberek bizalmát addig, amíg Kaliňák emberei dolgoznak a belügyminisztérium fontosabb posztjain. Jaroslav Paška szerint az ellenzéki pártok csak felhasználják az „utca hangját” saját politikai céljaik elérésére, mivel az ellenzék nem tudja a parlamentben legitim módon elérni az előrehozott választások kiírását. Paška ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a társadalmi feszültség már hosszabb ideje fokozódik, hiszen több intézmény már hosszú ideje folyamatosan csődöt mond, és azok a botrányok, amelyekre az emberek felfigyeltek nincsenek a megfelelő módon lezárva. Mint azt megfogalmazta: „A mi érdekünk, hogy a társadalmat előre mozdítsuk és megfelelő megoldásokat kínáljunk.”

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.