2021. május 13., 12:12

Varga Csaba egy hét múlva indulhat a csúcstámadásra

Legkorábban egy hét múlva indulhat a Mount Everest csúcstámadására Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó, aki "tisztán", pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül akarja meghódítani a világ legmagasabb csúcsát - közölte a Kalifa Alpin Csapat csütörtökön az MTI-vel.

Vár a Csomolungma
Varga Csaba
Fotó: Kalifa Alpin Csapat

Tájékoztatásuk szerint Varga Csaba két nap pihenés után kedden indult el a harmadik akklimatizációs körre és 8 ezer méterig jutott a 8848 méter magas hegyen. A hegymászó csütörtökön érkezett vissza az alaptáborba.
Az összegzés felidézi, hogy a Kalifa Alpin Csapat hegymászója május 8-án fejezte be a második akklimatizációs kört, akkor két éjszakát töltött el 6400 méteren és szintén két éjszakát 7150 méteren, emellett 7500 méterig jutott fel.

A második körben 8000 méterig akartam feljutni, az úgynevezett Déli-nyeregig és habár jól sikerült az akklimatizációm, maradt bennem hiányérzet. Úgy döntöttem, felmegyek a Déli-nyeregre, még mielőtt jönne a viharos idő, ami az előrejelzések szerint május 13-tól hosszú napokra elviszi a mászás lehetőségét"

- idézi a közlemény Varga Csabát.

Az erdélyi magyar hegymászó így kedden újra elindult felfelé és még aznap elérte a 6400 méteren kiépített 2-es tábort, majd éjszakai indulással szerdán megmászta a Lhoce-jégfalat és felért a Déli-nyeregbe, amely 7950-8000 méteren van. Onnan visszatért a 2-es táborba, ahol még egy akklimatizációs éjszakát eltöltött, majd visszatért az alaptáborba.

Úgy érzem, az akklimatizációm így már teljes és mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak"

- mondta Varga Csaba, akit a Déli-nyeregben már rendkívül erős szél fogadott.

Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője szerint Varga Csaba eddig fantasztikus teljesítményt nyújtott, a jelenleg szintén a Mount Everest "tiszta" megmászásával próbálkozó két neves hegymászó, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8 ezer méteren lévő Déli-nyeregig, ráadásul mászótárs nélkül csinálta végig ezt az akklimatizációs kört is.

Ez a magasság már a halálzóna kapuja, innen még 849 vertikális méteren keresztül vezet az út a cél felé, amelynek minden centiméteréért meg kell küzdeni, hiszen a levegő oxigéntartalma itt már 70 százalékkal kevesebb, mint tengerszinten"

- fogalmazott a csapatvezető.

Varga Csaba legkorábban egy hét múlva indulhat a csúcstámadásra, addig ugyanis kedvezőtlen lesz időjárás.

A Kalifa "Tisztán" Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba első magyarként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, "tisztán" mássza meg a 8848 méter magas Mount Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.