2021. április 28., 13:20

Valódi Kárpát-medencei összefogás. Az Országgyűlés határozatban állt ki a Minority SafePack mellett

A magyar Országgyűlés nyiltakozatban állt ki szerdán a Minority SafePack kezdeményezés mellett.

minority
Fotó: mkp.sk

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke terjesztette az Országgyűlés elé a Minority SafePack támogatásáról szóló nyilatkozatot.

Pánczél Károly szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Bizottság történelmi lehetőséget szalasztott el azzal, hogy lesöpörte a Minority SafePack kezdeményezést.

Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke kiemelte, ez nem csak magyar ügy, 50 millió őshonos közösséghez tartozó európai polgár ügye. 

A magyar Országgyűlés egy ellenszavazattal, hét tartózkodás mellett állt ki szerdán a Minority SafePack kezdeményezés mellett

- hangsúlyozta Pánczél Károly. 

A határozatot a Demokratikus Koalíció képviselői nem szavazták meg.

Az Európai Bizottság elutasítása ellen jogi és politikai úton is fellépnek a kezdeményezők, utóbbira jó példa a magyar Országgyűlés határozata - tette hozzá a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.

Tovább folytatják a küzdelmet a Minority SafePack elfogadásáért

A sajtótájékoztatón szót kapott Vincze Loránt, EP-képviselő (RMDSZ), a FUEN elnöke, a kezdeményezés operatív vezetője, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő (MPP), az Emberi jogi bizottság tagja, Őry Péter polgármester, a Pro Civis Társulás elnöke, Ritter Imre nemzetiségi képviselő, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

A sajtótájékoztató résztvevői az Európai Bizottság döntése nyomán kibontakozott szolidaritási mozgalom néhány további állásfoglalását is bemutatták, melyek a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés továbbvitelét támogatják.

Ahogy arról hírt adtunk, a Pro Civis polgári társulás kezdeményezésére felvidéki polgármesterek, megyei képviselők nyilatkozatban álltak ki a Minority SafePack mellett.

Őry Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta,

kérik az Európai Bizottságot, hogy támogassa a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című európai polgári kezdeményezést is.

Őry Péter
Fotó:  PC archívum
Őry Péter, a Pro Civis elnöke

Felkérik Európa regionális, tartományi és megyei önkormányzatait, csatlakozzanak az európai kisebbségvédelem ügyéhez és adjanak hangot erre vonatkozó támogató álláspontjuknak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.