2022. november 16., 15:19
Frissítve: 03:52

Újraindult a kőolajszállítás Szlovákiába és Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül

Egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban. Mindez azt is jelenti, Szlovákia is újra kap orosz nyersolajat.

barátság kőolajvezeték
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A szlovák gazdasági minisztérium és a Transpetrol állami vállalat tájékoztatása szerint újraindult a kőolajszállítás Szlovákiába a Barátság vezetéken is – közölte nem sokkal négy óra után Mária Pavlusík, a minisztérium szóvivője.

A tárcavezető arról számolt be, hogy néhány perccel ezelőtt újraindult a kőolajszállítás Magyarország irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében.

Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát"

- közölte.

A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.