2022. június 14., 14:49

Újraélesített Kőrösi és Petőfi program

Két évnyi járványhelyzet miatti kényszerszünet után újra indul a diaszpórában élő magyarságot segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarság erősítését célzó Petőfi Sándor Program. A programok és az idei felhívások részleteiről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartott június 14-én sajtótájékoztatót.

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János
Fotó: Katona Tamás

A 2013-ban elindult Kőrösi Csoma Sándor Program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása kiérkező ösztöndíjasok segítségével. A legutóbbi, 2019/20. évi programban több mint 190 fogadószervezet – köztük 38 hétvégi magyar iskola, 20 cserkészcsapat és 18 egyházi szervezet – kapott segítséget az ösztöndíjasok munkája által.

A 2015-től szerveződő Petőfi Program alapvető célja a szórványközösségekben fogyásban lévő magyarság identitásának megerősítése és támogatása magyarországi ösztöndíjasok közreműködésével. Célja a helyi közösségi hálózatok építése és megerősítése, továbbá a magyarság számaránya csökkenésének lassítása, hosszú távon pedig a megállítása és visszafordítása.

A Petőfi Program célterületei: Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia voltak. A legutóbbi, 2019/20. évi programszakasz során 10 országban, 68 fogadószervezetnél, 73 ösztöndíjas végzett közösségépítő munkát a Kárpát-medencében.

A két program keretében mintegy 1000 ösztöndíjas teljesített eddig fontos és lelkiismeretes szolgálatot a szórványban és diaszpórában élő magyarság körében. Sok ösztöndíjas dolgozott Felvidék szórványterületein is.

Az idei kiírásban a Kőrösi Programban 75 ösztöndíjas, a Petőfi Programban pedig 50-en vehet részt.

Ki jelentkezhet ösztöndíjasnak?
1. a pályázat benyújtásának időpontjában huszadik életévét betöltötte,
2. büntetlen előéletű,
3. magyar állampolgár,
4. legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
5. közösségszervező, hagyományőrző egyéb közösségi tevékenységekben aktívan vesz részt,
6. magas szintű angol nyelvtudással vagy a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismeretével rendelkezik,
76. vállalja, hogy az ösztöndíjas jogviszony magyarországi záró szakaszának idejére Magyarország területére visszatér és a Program záró konferenciáján részt vesz.

Az ösztöndíjvárományosok a jelentkezésüket az alábbi tematikus feladatkörök szerint nyújthatják be: cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok, stb.), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás, stb.), közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása. Jelentkezni kizárólag elektronikusan, és a megjelölt tematikus feladatkörnek megfelelő szakmai ajánlások csatolásával lehetséges. A pályázatok benyújtásának módja:

  • Kizárólag elektronikus úton lehetséges a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető lesz a www.korosiprogram, valamint a www.petofiprogram.hu oldalakon. 
  • A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket. 
  • Pályázati időszak: 2022. június 15. – július 15.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.