2020. szeptember 9., 12:46

Újabb migrációs hullám érheti el Magyarországot

Idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma, a migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra – mondta Bakondi György. 

Migránsvonulás
Fotó: AFP
Illusztráció

Több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. Többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta, hogy 

a menekülttáborban a befogadóképességénél jóval többen tartózkodnak, és a zsúfolt létesítményben a járvány megjelenése miatt a görög hatóság karantént rendelt el.

Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben többen meg is sérültek.

A táborlakók rátámadtak a tűzoltókra, és a rohamrendőrök érkezése ellenére többen kitörtek a táborból, a sziget központi települései felé tartanak - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

Bakondi György elmondta:

idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma."

A migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra - fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék