2022. január 18., 16:20

Újabb kormányválság előtt Románia? Úgy tűnik, az új kormányfő lopta a doktori disszertációját...

Nem könnyű román politikusnak lenni. A permanensen kormányválsággal küzdő ország megint bajban van. Az alig két hónapja, Nicolae Ciuca vezetésével felállt kabinetet megcsapta a bukás szele. Kiderült, Ciuca plagizálhatta a doktori disszertációját. 

Aligha boldogul
Fotó: Twitter
Nicolae Ciucă

A DenníkN azt írja, hogy Emilia Sercan újságírónő járt utána Ciuca 2003-ban megvédett hadügyi témájú disszertációjának. Sercan, aki korábban több román politikust leleplezett hasonló ügyekben, azt állítja, Ciuca 138 oldalas munkájából 42 oldal gyakorlatilag egy az egyben lopott. Magyarul a kormányfő anélkül használta fel más szerzők mondatait, hogy azt a szabályoknak megfelelően meghivatkozta volna. 

Ciuca a vádakra úgy reagált, munkáját "az akkor érvényes" szabályok szerint írta meg, nem követett el hibát. Közölte, a bukaresti katonai egyetemet arra kéri, állítsanak fel egy bizottságot az ügy kivizsgálására.

Az ügy pikantériája, hogy a PNL színeiben politizáló Ciuca decemberben lemondatta saját miniszterét, Florin Romant épp egy hasonló plágiumvád miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!