2021. június 9., 11:01

Új elemekkel bővül a Szülőföldön magyarul program

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a délelőtti sajtótájékoztatóján beszámolt a Szülőföldön magyarul program keretében megvalósuló oktatási-nevelési támogatás idei felhívásáról.

Potápi Árpád János - Szülőföldön magyarul
Fotó: Száraz Dénes

A program célja a magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása, a magyar tannyelvű iskolaválasztás ösztönzése a határon túli területeken.

Potápi szerint járvány után a nemzetpolitika is fokozatosan vissza tud állni a régi kerékvágásba.

Egyre több kiírás kerül meghirdetésre, mint például a közelmúltban a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program.

A Szülőföldön magyarul program 2002-ben indult el, a Státusztörvény 2001-es elfogadását követően. Pályázati úton minden határon túli magyar óvodás és iskolás 22 400 forintos évi egyszeri támogatásban részesül. Ez az összeg a múlt évben 224 ezer gyereket érintett a Kárpát-medencében, és a magyar állami költségvetésből 6 milliárd forint volt elkülönítve erre a célra. Célországok: Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia magyarsága.

A támogatásban érintettek köre: óvodáskorú gyerekek, általános és középiskolás tanulók, értelmileg vagy testileg  akadályozott magyar nemzetiségű kiskorú személyek, akik nem akkreditált intézményben tanulnak, a 18. évüket már betöltött, de még az adott ország közoktatási rendszerében kötelező képzésben részesülnek.

Az idei év pályázati kiírása két újdonsággal bővül:

  1. A felsőoktatásban tanuló diákok is részesülni fognak ebben az oktatási-nevelési támogatásban, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi magyar kormány jóvoltából például egy felvidéki magyar fiatal az óvodába lépéstől kezdve egészen az egyetemi tanulmányainak befejezésig részesül ebben az ösztöndíjban.
  2. Ősszel tervezik az oktatási-nevelési támogatás kiterjesztését a bölcsődés korú gyerekekre is. Jelenleg a szüleik még nem pályázhatnak, a pedagógusszervezetek előbb felmérik a bölcsődés korú kisgyerekek számát.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2021.június 10. – 2021.szeptember 30.

A benyújtás módja régiónként eltér, a www.bgazrt.hu oldalon lehet tájékozódni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!