Teljeskörű műemléki felújítást kap a visegrádi vár és környéke

2021. július 12., 17:41
ma7 | MTI

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó "Visegrád 700" kiemelt kormányzati beruházási programban - közölte a programért is felelős kormánybiztos hétfőn a Pest megyei városban.

visegrád
Fotó: MTI/Mónus Márton
Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó Visegrád 700 kiemelt kormányzati programban.

A Vitályos Eszterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón Fodor Gergely elmondta, hogy a Visegrád 700 program célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. Megjegyezte, hogy a királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos "állomása", a visegrádi négyek (V4) együttműködése is.

A Visegrád 700 programmal most egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében - fűzte hozzá a kormánybiztos.

Kifejtette, hogy a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul. Hozzátette, hogy a fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik - jelezte Fodor Gergely.

visegrád
Fotó: MTI/Mónus Márton
Eöry Dénes polgármester, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Fodor Gergely, a programért is felelős kormánybiztos (b-j) a Visegrád 700 programról tartott sajtótájékoztatón

A kormánybiztos kitért arra, hogy a királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá, és a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is. Vitályos Eszter a fejlesztési program kiemelt céljának nevezte, hogy "magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet" adjon, amelyben összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg.

visegrád
Fotó: MTI/Mónus Márton

Hozzátette, a felújítás hosszabb ideig tart, a kormány folyamatosan biztosítja rá az évente néhány milliárd forintra rúgó forrást.

"Visegrád az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt, és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a 21. században is rendkívül jelentős hely legyen"- hangoztatta az államtitkár.

Kövesse facebook oldalunkat is!