Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2020. szeptember 7., 19:21

Távozó brit nagykövet: Magyarország viselkedett velünk a legtisztességesebben

Négy és fél év után távozik Budapestről Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete, aki a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok nagyon jók. Azt is mondta, hogy a Brexit kapcsán nincs még egy olyan uniós ország, amely ennyire szolidárisan és tisztességesen viselkedett volna a britekkel, mint Magyarország.

Iain Lindsay távozó brit nagykövet
Iain Lindsay távozó brit nagykövet
Fotó: MTI

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete a Magyar Nemzet felvetésére, hogy ittléte alatt rendkívül aktívan dolgozott a két ország közti kapcsolatok további javításán, azt mondta: 

ez a stílusomhoz is hozzátartozik, de azért a brit külügyminisztérium is elvárja tőlünk, hogy reklámozzuk az Egyesült Királyságot.Hozzátette: a brit a világ ötödik, Európa második legnagyobb gazdasága, tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hozzájárulásukat tekintve a NATO vezető európai tagországa."

A Brexit kapcsán pedig külön felhívta a figyelmet, a körülmények kulcsfontosságúvá tették azt is, hogy világossá váljék: csupán az Európai Uniót hagyták el, nem Európát.

Ennek kapcsán azt is elmondta: az önök vezetői kinyilvánították, hogy Magyarország barátot veszít el az Európai Unión belül.

Viszont, tette hozzá,

tudatában vagyok annak, hogy a kilépésünk ártott a magyar nemzeti érdekeknek. A távozást viszont a saját nemzeti érdekeink miatt választottuk".

Arra is emlékeztetett, hogy miközben az európai sajtó egy nagy szelete, de részben a brit sajtó is hibának nevezte a britek népszavazáson hozott döntését a kilépésről, a magyar kormány volt az egyetlen, amely hirdetést adott fel a brit sajtóban azzal az üzenettel: tiszteletben tartjuk a britek döntését, de szeretnénk, ha maradnának.

Iain Lindsay ugyanakkor leszögezte:

Magyarországot továbbra is szoros barátként és szövetségesként fogják tisztelni, igyekeztem mindenkit biztosítani afelől, hogy garantáljuk az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait. Mi pedig nem megyünk sehova. Január 31-i távozásunkkal nem zártuk be a nagykövetséget, s nem fogjuk bezárni később sem"

- mondta.

Munkájával kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy

az Egyesült Királyság a külsőségek ellenére nagyon gyakorlatias ország, ez azt jelenti,hogy nemcsak Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatok tárgyalásokat, hanem például szponzorként támogatjuk a budapesti sörfesztivált, részt veszünk az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági futóversenyén, színpadra lépek a Müpában, skót futballrajongók segítségével gyűjtünk pénzt egy józsefvárosi óvoda felújítására. A nagykövetségünk tehát nem csupán egy külföldi kormány hivatala, nem csupán kedves diplomaták vagyunk, akik irigylésre méltó rózsadombi életet élnek, hanem ténylegesen részei vagyunk ennek a közösségnek"

- tette hozzá a négy és fél év után távozó nagykövet, aki korábban a Magyar Kultúra Napján például a Pál utcai fiúkból olvasott fel: A Budapestre kerülésével kapcsolatban elárulta:

amikor 2014 nyarán megpályáztam a pozíciót, a brexitről és a népszavazásról még szó sem volt. Az járt csupán a fejemben, hogy a kétoldalú kapcsolatok megerősítése rendkívül fontos feladat, figyelembe véve azt, hogy sosem élt ennyi magyar ember az Egyesült Királyságban."

Majd hozzátette:"a Brexit valamelyest bonyolultabbá tette a dolgomat, elsősorban a munka mennyiségét tekintve. Meg kellett magyaráznom a kilépés okait, a brit álláspontot az EU-val folytatott kilépési tárgyalások során, vagy a sokak számára érthetetlen brit parlamenti eseményeket. A Brexit ugyanakkor arra kényszerített bennünket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a kétoldalú viszony megerősítésére" - magyarázta.

Iain Lindsay azt is elárulta, hogy Magyarország 2004-es uniós csatlakozása után a kétoldalú kapcsolatok bizonyos elemei eltűntek, Brüsszel kezelte őket. A feladataim közé tartozott tehát az is, hogy mire elhagyjuk az Európai Uniót, a kétoldalú kapcsolatok jobb állapotban legyenek - emelte ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy a védelmi együttműködés például jelentősen megerősödött, a gazdasági kapcsolatok is szorosabbak, megnőtt a Magyarországon tevékenykedő brit vállalatok és alkalmazottaiknak a száma, de egyre több új magyar vállalat terjeszkedik az Egyesült Királyságban is.

A politikai kapcsolatok nagyon jók. Nincs még egy olyan uniós ország, amely ennyire szolidárisan és tisztességesen viselkedett volna velünk, mint Magyarország"

- jelentette ki a brit nagykövet.

A Brexittel kapcsolatos, elhúzódó tárgyalásokról elmondta:

néhány európai barátom cirkusznak nevezte, holott szerintem a jól működő demokrácia tökéletes példájának lehettünk a szemtanúi.A halasztás sajnos azzal járt, hogy kevesebb idő jutott a szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére"

- tette hozzá, megjegyezve:

nem vagyok biztos abban, hogy az Európai Unió egyes országai megértették, hogy szuverén, független nemzet akarunk lenni. Ez azt jelenti, hogy nem fogadhatjuk el többé Brüsszel, Strasbourg vagy Luxembourg utasításait."

Iain Lindsayt szeptemberben Paul Fox váltja hivatalában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.