2020. július 2., 19:47

Szorosabbra fűzi a szálakat Besztercebánya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Szorosabbra fűzné az együttműködést Besztercebánya megye és a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megye, melynek képviselői új partnerségi megállapodást írtak alá szerdán, a rimaszombati járásbeli Tiszolcon.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Besztercebánya Megyei Önkormányzat

Ján Lunter besztercebányai megyefőnök szerint az új szerződés, amelyet a tiszolci állomáson egy vasúti kocsiban írtak alá, a jövőbeni regionális együttműködés alapköve lesz. Ennek részeként már konkrét javaslatokról is szó esett, például a Rimaszombat és Miskolc, valamint a Salgótarján és Losonc közötti járatok elindításáról. Lunter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy jelenleg vonattal vagy busszal nem lehet eljutni egyik megyéből a másikba.

A megyeelnök szerint a szerződés aláírásának helyszíne is szimbolikus jelentőséggel bír. 

A két vidéket ugyanis szorosan összeköti a dicső történelem, amelynek egyik ékes példája a vasút. A 19. és 20. század fordulóján éppen a tiszolci vasútvonal biztosította Magyarország számára a fémiparhoz nélkülözhetetlen vasérc ellátását.

„A korábbi választási ciklusban már volt egy aláírt szerződésünk Borsod-Abaúj-Zemplén megyével, de eddig nem tudtunk igazán életet vinni bele, részben amiatt az elszigeteltség miatt, amelybe a Kotleba-féle megyevezetés miatt kerültünk. Ezért is gondoltuk, hogy ideje lenne újraéleszteni ezt a kapcsolatot. Ebben pedig nagy segítségünkre volt Putnok városa és Tiszolc önkormányzata. Ők kezdeményezték, hogy a két megye élessze fel a szerződést” – közölte portálunkkal Csúsz Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megyei képviselője, hozzátéve, hogy eredetileg áprilisban lett volna az ünnepélyes aláírás, de a koronavírus-járvány erre csak most tudtak sort keríteni.

baz_megye_bb_megye_01.jpg

„A legfontosabb, ami már tegnap megfogalmazódott, hogy mindkét megyeelnök kötelezi magát arra, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül felújítják a közlekedést a két megye között. Mi vagyunk talán az egyetlen megye, ahol nincs sem vonat, sem buszközlekedés a határ túloldalára. Az első számú feladat, ennek helyreállítása lesz” – hangsúlyozta Csúsz.

A közlekedés összeköttetése mellett a két megye ugyancsak fontosnak tartja az idegenforgalom területén történő együttműködést is.

Besztercebánya megye ezen a téren már sikeres megállapodást kötött Nógrád megyével. A két évvel ezelőtti egyezségnek köszönhetően indult be a nógrádi megyeszékhelyt, Salgótarjánt a szlovákiai sípályákkal összekötő buszjárat. 

A szerződés továbbá jó alapot nyújt a két régió községei közötti partneri együttműködéshez, valamint megkönnyíti az Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló együttműködési programhoz való csatlakozást is, hangsúlyozták az aláírók.

baz_megye_bb_megye_02.jpg

Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke rámutatott: korábban már kötöttek egy együttműködési szerződést. Most eljött az ideje, hogy ez utóbbira építve új kapcsolatokat teremtsenek. Úgy véli, a határon átívelő regionális együttműködés és fejlődés sokféleképpen megvalósítható.

A találkozón Ján Lunter besztercebányai megyeelnök többek között a magyarországi közmunkaprogram iránt is érdeklődött. A felek megállapodtak abban, hogy a következő megbeszélésre Putnokon kerülhet sor, ahol Lunter a közmunkaprogram keretén belül létrehozott, és sikeresen működtetett szociális szövetkezeteket is megtekintené.

baz_megye_bb_megye_02.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.