2023. március 13., 12:08

Szilágyi Péter: A Kőrösi Csoma Sándor program kiállta az idők próbáját

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kőrösi Csoma Sándor Program, a déli félteke hét országában összesen 23 ösztöndíjas segíti a diaszpóra magyarságát - közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Szilágyi Péter
Fotó: MTI/Illyés Tibor
A helyettes államtitkár a program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasok felkészítő képzésének megnyitóján kiemelte: ez a nemzetpolitikai államtitkárság egyik legrégebb óta futó programja, amely kiállta az idők próbáját. Valós igényekre ad valós választ, azokra, amelyeket a diaszpóra magyarsága fogalmaz meg

- mondta Szilágyi Péter.

Ismertette:

2013 óta 710 ösztöndíjas segítette a diaszpóra magyarságát és szervezeteinek működését. Most kilencedik alkalommal hirdetik meg a programot, amely a Covid-járvány alatt nem működött.

A mostani programszakaszban az északi féltekén 62 ösztöndíjas teljesít szolgálatot 18 országban. A déli féltekére április 1-jétől huszonketten utaznak ki, és nyáron további egy ösztöndíjas csatlakozik.

Hét országban segítik majd a diaszpóra magyarságát egészen november 30-ig.

Szilágyi Péter jó hírnek nevezte, hogy a világjárvány alatt Kolumbiában megalakult a magyar ernyőszervezet, így első alkalommal most oda is utazik ösztöndíjas.

Ahogy az északi féltekén, úgy a délin is tematikus programokra lehetett jelentkezni, így cserkésztevékenységre, hagyományőrzésre, oktatói és nevelői munkára, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátására. A legnagyobb igény a néptáncoktatásra és a cserkésztevékenységre mutatkozik

- jelezte a helyettes államtitkár.

A kiutazók képzése két napig tart, az általános felkészítésen túl a tematikus témakörökhöz kapcsolódó előadások hangzanak el. Új elemként előadást hallhatnak a résztvevők a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Örökség Intézete részéről is.
Szilágyi Péter összegzése szerint az ösztöndíjasok speciális helyzetbe kerülnek, az anyaországtól távoli magyar közösségeket ismerhetnek meg, beleláthatnak mindennapjaikba.

Nemcsak a közösségek, de az ösztöndíjasok is gazdagodhatnak, és a megszerzett tudást később a Kárpát-medencében, illetve lakóhelyükön tudják hasznosítani és továbbadni

- mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.