cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 10., 14:14

Szilágyi Péter: A diaszpóra hétvégi magyar iskolái a jövő építésének alapjai

A diaszpórában található hétvégi magyar iskolák nem csupán a találkozás helyszínei, hanem a jövő építésének alapjai - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben, a nyugati diaszpórában magyart tanítók módszertani továbbképzésének megnyitóján.

Szilágyi Péter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Péter elmondta, hogy a kormány azért tartja fontosnak ezen intézmények támogatását, mert az oda járó fiatalok jelentik a magyarság megmaradását a diaszpórában.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minőségi anyanyelvi oktatásban részesüljenek

- mondta, hozzátéve, hogy mindezek mellett az oktatók munkáját világszerte módszertani segítségnyújtással, találkozók és képzések szervezésével, valamint az intézmények működésének és fejlesztésének támogatásával segítik.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság látókörében jelenleg mintegy 250 hétvégi magyar iskola van, a számuk növekszik.
Szilágyi Péter példaként említette, hogy 2020-ban Kolumbiában, tavaly pedig Hawaiin, Szingapúrban, Tokióban és Abu-Dzabiban kezdődtek rendszeres magyar nyelvi foglalkozások gyermekeknek.

Mindez kiváló bizonyítéka annak, hogy a diaszpóra magyarsága élni akar, és világszerte elkötelezett magyar közösségek vannak, amelyeknek fontos "anyanyelvünk, hagyományaink és kulturális örökségünk továbbadása

- mondta.

Felidézte, hogy

2010 előtt nem volt élő kapcsolat a diaszpórában élő magyar közösségek és az anyaország között, azonban 2011-ben megalakult a Magyar Diaszpóra Tanács, a kormány megerősítette a külhoni magyar intézményrendszert, emellett jelenleg mintegy ötezer, a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar intézmény és szervezet működéséhez járul hozzá.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a nyugati diaszpórában magyart tanítók módszertani továbbképzése az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége kezdeményezésére indult el több mint húsz éve.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015 óta támogatja a képzést, amelyet a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara szervez; 2020-ban akkreditálták a két féléves képzést

- mondta.

Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy

a diaszpórában magyar nyelvet oktatóknak hálásnak kell lennünk, mert fenntartják és továbbadják a magyar nyelvet és kultúrát a világban.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere azt emelte ki, hogy ma olyan világban" élünk, ami a nehézségeket zúdítja ránk, de erősek tudunk maradni, ha odafigyelünk és vigyázunk egymásra".

A módszertani továbbképzésre idén húsz oktató érkezett, egyebek mellett Kanadából, Kolumbiából, Nagy-Britanniából és más európai országokból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.