Semjén Zsolt: a magyar nemzet csak akkor maradhat fenn, ha minden nemzetrész megmarad

2020. december 16., 18:02
Langschadl Mátyás

A magyar állam értelme és célja, hogy minden magyar életminőségén javítson, és hogy a magyar nemzet megmaradjon. Ez utóbbi azonban csak úgy lehetséges, ha minden nemzetrész megmarad - jelentette ki Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese a Nemzetpolitika 2010-2020 c. kiadvány budapesti bemutatóján.

Semjén Zsolt Pázmány nap
Fotó: MTI
Semjén Zsolt

A magyar kormány nemzetpolitikája 2010 után alapvető fordulaton esett át. Erre a "filozófiai mélységben" történő újragondolásra azért volt szükség, mert Gyurcsány Ferenc korábbi magyar miniszterelnök ezt megelőzően porig rombolta azt - fogalmazott Semjén Zsolt, a magyar kormány nemzetpolitikájának eredményeit bemutató kötet sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján.

Semjén: a magyar kormány felelőséget visel a külhoni magyarságért

A magyar kormány miniszterelnök-helyettese hozzátette,

romokból kellett elkezdeniük az építkezést, de tíz év alatt egy "egységes és koherens" nemzetpolitikát építettek fel.

Semjén szerint a magyar állam fontos célja, hogy minden magyar ember életszínvonalán javítson, és hogy a magyar nemzet fennmaradjon. A politikus szerint ez azonban csak úgy lehet, ha minden nemzetrész megmarad. Éppen ezért - emelte ki - a magyar kormány felelőséget visel a külhoni magyarságért. 

Mint mondta, a magyar kormány nemzetpolitikája az elmúlt tíz évben négy pillére épült:

- az identitásvédelemre, amely területen az óvodáktól az egyetemeken át az egyházakig "sok ezer programot támogatnak"
- a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésekre, amely egy tipikusan win-win helyzetet eredményezett, ugyanis jó a határon túli magyar közöségeknek, jó a magyar kormánynak és jó az utódállamoknak is.
- az etnikai alapú magyar pártok támogatására, amely Semjén szerint a magyar külhoni közösségek megmaradása szempontjából kulcsfontosságú
- és végül a teljes jogú állampolgárság megadására, amelyről Semjén úgy nyilatkozott, ez az egyik leghatékonyabb eszköz az asszimilációval szemben. A kettős állampolgárság intézményének köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint 1,1 millió "nemzettársunk vált honfi- és polgártűrsunkká" - mondta.

Semjén hangsúlyozta, a Nemzetpolitika 2010-2020 c. kiadvány ennek a tízéves nemzetpolitikának a történetét mutatja be képekkel, ábrákkal, grafikonokkal. Ereje pedig abban rejlik, hogy a puszta számokon és adatokon túl hús-vér emberek élettörténeteit is tartalmazza.

A miniszterelnök-helyettes szerint a könyv summája az, hogy

száz évig hátrány volt az, ha valaki magyar, de most már legyen végre előny.
Potápi: a kettős állampolgárság a nemzet újraegyesítéséről szól

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a Fidesz már 2009-ben nyíltan kimondta, hogy ha kormányra kerül, akkor a kettős állampolgárság intézményét rendezni fogja, hiszen ez már ezt megelőzően is "elementáris igénnyel" tört felszínre.

Innen lehet számolni az új nemzetpolitikának a kezdetét, egy új évtizednek az elindulását, amely alapvetően meghatározta és kijelölte cselekvési útvonalakat

- emelte ki Potápi, aki szerint ez egy olyan kulcsfontosságú lépés volt, hogy ha mást nem tettek volna, akkor is büszkén tekintenének vissza az elmúlt egy évtizedre.

A kettős állampolgárság nemcsak egy közjogi aktus, hanem a nemzet újraegyesítésének egyik fontos módja is

- fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős állatitkár.

Potápi szerint tíz év után elmondható, hogy a nemzetpolitika  amagyar kormány egyik sikertörténete, amelyben "napról napra sikerült előrelépni, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a diaszpórában élő magyarság tekintetében is."

A kiadványról szólva elmondta, az volt a céljuk, hogy témákra lebontva teljes képet adjanak az elmúlt egy évtizedben végbement nemzetpolitikai célkitűzésekről.

A Nemzetpolitika 2010-2020 c. kiadvány év végéig elérhető a kulhonimagyarok.hu oldalon.

Kövesse facebook oldalunkat is!