2024. május 22., 18:52

Sátoraljaújhelyen tanácskozik a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közössége

Május 22-24. között Sátoraljaújhelyen zajlik a külhoni magyar újságíró egyesületek képviselőinek találkozója.

Potápi
Fotó: MTI/Vajda János

Szerda és péntek között a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont ad otthont a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közössége találkozójának.

A 2021-es tengelici tanácskozás után a Ma7 médiacsalád szervezésében kerül sor ismételten a külhoni magyar írott és elektronikus sajtó képviselőinek találkozójára, mintegy félszáz résztvevővel.

kmuek
Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője köszönti a résztvevőket
Fotó:  ma7

Szerda este médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit és a Rákóczi Szövetség sajtófelelőse, Dán-Katona Flóra köszöntője után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára összegezte a sajtó és a nemzetpolitika előtt álló kihívásokat az EP-választások tükrében.

Potápi: A külhoni magyar nyelvű média élő szövet, egységes hálózat
Potápi kiemelte, a külhoni magyar nyelvű média élő szövet, egységes hálózat Lendvától Kézdivásárhelyig, Dunaszerdahelytől Újvidékig. Aláhúzta a külhoni magyar közösségek egységes fellépésének fontosságát a júniusi európai parlamenti választásokon. Ezáltal válhat elérhetővé az összmagyarság eredményes képviselete az európai politikában - hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár. 
potápi
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár
Fotó:  ma7

Potápi emlékeztetett, a választás legfőbb tétje az ukrajnai háború mielőbbi megállítása, a konfliktus kiszélesedésének megakadályozása. A kárpátaljai magyarság fizikai léte, megmaradása függ ettől - húzta alá a nemzetpolitikai államtitkár.

Ezt követően Klemm József délvidéki televíziós újságíró, a szervezet tiszteletbeli elnöke foglalta össze a KMÚEK tevékenységét az elmúlt két évben.

klemm
Klemm József
Fotó:  ma7

Az összegyűlt újságírók nevében Csermák Zoltán emlékezett meg a közelmúltban elhunyt kollégáról, a külhoni magyar újságírás intézményesítését szívügyének tartó Havasi Jánosról.

KMÚEK  - Csermák Zoltán
Csermák Zoltán
Fotó:  ma7
A találkozón napirendre kerül a KMÚEK jogi kereteinek megteremtése
A KMÚEK tanácskozása csütörtökön folytatódik Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó előadásával. Az újságíró egyesületek képviselői beszámolnak az elmúlt időszakról, illetve napirendre kerül a KMÚEK jogi kereteinek megteremtése, az intézményesítés lehetősége is.
Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Közösségének tanácskozása – Sátoraljaújhely 2024. 05.22.
Fotó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.