2024. március 1., 12:16

Rétvári Bence: A szigorúbb büntetőpolitika a pedofília elleni harc kulcsa

Egyértelműen a szigorúbb büntetőjogi szabályoknak és a hatékonyabb gyermekvédelmi rendszernek köszönhető az, hogy több száz pedofil bűnelkövetőt sikerült rács mögé küldeni - mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban.

retvari bence
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ezek az emberek korábban is pedofilok voltak, de a 2010 előtti jogszabályok nem tették lehetővé, hogy börtönbe kerüljenek. Akkor összesen 81 embert sikerült börtönbe juttatni, most már 663-an ülnek pedofil-bűncselekmény miatt a börtönökben - mondta.

Hangsúlyozta:

a 2010 után bevezetett szigorúbb jogszabályok a korábbiakkal ellentétben nem a bűncselekményt elkövető, hanem az áldozat pártját fogják.

A pedofília elleni hangsúlyos fellépés egyik bástyájának nevezte a 2012-ben bevezetett új Btk.-t, amely az Európai Unió legszigorúbb büntető törvénykönyve. Kiemelte:

a minősített esetek körét bővítették, hogy akik ilyen bűncselekményt követnek el, azok súlyosabb büntetést kaphassanak, emellett önálló tényállásként jelent meg a törvénycsomagban a gyermekpornográfia, illetve számos bűncselekmény esetében kitolták az elévülés határidejét.

Rétvári Bence hozzátette, hogy a bíróságok azon személyek ellen is különösen erős szankciókat alkalmazhatnak, akik a nevelésükre, gondozásukra bízott, nekik kiszolgáltatott gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményeket.

Kitért arra is, hogy

a pedofil bűncselekményekért elítélteket eltiltják a gyermekekkel kapcsolatos munkaköröktől, illetve létrehoztak egy nyilvántartást, hogyha bármilyen szülőnek gyanúja merül fel valakivel kapcsolatban, azt ellenőrizheti.

A mindenki számára, az ügyfélkapun keresztül elérhető, ingyenes szolgáltatást már több mint tízezer alkalommal vették igénybe - tette hozzá az államtitkár.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.