2020. június 22., 20:50

Potápi történelmi sikernek nevezte a VMSZ szereplését a szerbiai választáson

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hétvégi szerbiai választáson - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a voksolást értékelve hétfőn Budapesten.

 

A vasárnapi választáson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) minden korábbinál jobb eredményt könyvelhet el valamennyi szinten, közel 70 ezer szavazatot szerzett, és az eddigi négy helyett várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben. A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán gratulált a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elért eredményhez. Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt - fogalmazott Potápi Árpád János. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

A hétvégi szerbiai voksoláson a részvételi arány "kicsit gyenge" volt, ami a nemzetiségi pártoknak "nem nehezítette meg a dolgát". Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés - mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni, fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját. Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is - hangsúlyozta.

Kiemelte: Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban, azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amely számarányainak megfelel, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: eddig soha nem tapasztalt külső támogatást élvezhettek a választási kampány során, ami akkora plusz energiát adott, amivel még nem találkoztak. Értékelése szerint a mostani voksolás túlmutat a szerbiai általános választásokon, volt egy nemzetpolitikai vetülete is.    

A vasárnapi választás egyúttal a nemzetpolitika vizsgája is volt - összegzett.

Felnőtt egy új nemzedék, amely úgy döntött, otthon akar érvényesülni, részese akar lenni a szülőföldjén megvalósuló építkezésnek. Újra megteremtették azt a vajdasági magyar egységet, amelyet öt éve egyes politikai szereplők szétvertek - mutatott rá, hozzátéve: a vajdasági magyar politika és a Vajdasági Magyar Szövetség is meg tudott újulni.

Jelezte: előzetesen öt mandátum megszerzését tűzték ki célul, ami lehetővé teszi önálló frakció megalapítását.

A mostani eredményeket olyan pozícióvá kell alakítani az elkövetkező hónapokban, amely négy éven keresztül erős érdekérvényesítést tesz lehetővé - mondta.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója azt mondta: minden választás felmérés is egy közösség állapotáról, helyzetéről. Ez határozza meg azt is, hogy milyen későbbi együttműködések lehetnek tartományi, helyi illetve országos szinten.Az igazgató rendkívül sikeresnek nevezte a Szerbiában megvalósuló modellt, és szintén kiemelte a VMSZ munkáját, a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét, és a nemzetpolitikai támogatásokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.