2022. április 30., 07:55

Potápi: Szükség van egy erős magyar pártra a szlovák törvényhozásban

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt a felvidéki magyar politika lehetőségeiről és a szlovák-magyar kapcsolatok jövőjéről kérdeztük.

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János
Fotó: Katona Tamás

Tavaly októberben megalakult az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség. Milyen lehetőségeket lát a felvidéki magyar politikában?

Mindig is a magyar pártok együttműködésének pártján voltam a felvidéki politikában. Amikor a Szövetség elődpártjai még nem is nagyon voltak egymással beszélő viszonyban, akkor is próbáltam közöttük közvetíteni. Örülök, hogy két évvel ezelőtt leültek a tárgyalóasztalhoz, és döntöttek arról, hogy közös pártot hoznak létre. Én egyébként azt hittem, hogy sokkal gyorsabban fog menni ez a munka, de végül mégis megalakult a Szövetség. Remélem azt, hogy a közelgő helyhatósági és megyei választások alkalmával pozitívan mérettetnek meg. Utána pedig

mindenféleképpen azon vagyunk, hogy ez az egységes magyar párt bejusson a törvényhozásba, és ott a magyarság érdekképviseletét lássa el. Ezáltal egy erős magyar pártot lehetne megjeleníteni a szlovák törvényhozásban.

Az utóbbi hetekben elég sok feszültség mutatkozott a szlovák-magyar kapcsolatokban. Legutóbb Boris Kollár házelnök húzta elő a magyar kártyát. Hogyan értékeli ezeket a jelenségeket?

Boris Kollár megnyilatkozását erősen magánvéleménynek tekintem, hála Istennek, a szlovák politikai élet nagy többségének gondolkodásával ez a vélemény nem találkozik.

Ezzel szembe helyezném Čaputová elnök asszony Borsiban elmondott beszédét – nagyon előremutató gondolatokat fogalmazott meg. Abszolút egyetértek vele, ez a jövő útja. Nem beleavatkozva a szlovák belpolitikába, nem az elnök asszony mellett teszem le a voksom, de a gondolataival maximálisan egyetértek ezen a téren.

Milyen jövője lehet a visegrádi együttműködésen belül a szlovák-magyar kapcsolatoknak?

A szlovák-magyar kapcsolatoknak csak jövője van. Az egyik alap összefogást a két ország együttműködése jelenti.

Közös a történelmünk, közös a kultúránk, mi egymás nélkül nem tudunk létezni, sosem tudtunk.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.