2021. június 28., 12:59
Frissítve: 10:51

Potápi: megjelent a külhoni magyar programokat támogató felhívás

A Nemzeti újrakezdés program részeként megjelent a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit és programjait támogató pályázati kiírás - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János
Fotó: MTI

Potápi Árpád János közölte: a hatékony járványkezelésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az áprilisban meghirdetett intézményfejlesztési és eszközbeszerzési támogatás után, immár a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar szervezeteinek rendezvényeit és programjait is támogassák.


Tájékoztatása szerint

a keretösszeg 500 millió forint, a pályázók 300 ezer és egymillió forint közötti támogatást nyerhetnek.

A pályázat benyújtására hétfőtől július 30-ig elektronikus formában van lehetőség a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén, amely elérhető a https://nir.bgazrt.hu oldalon vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjáról (http://www.bgazrt.hu).

A támogatott programokat és rendezvényeket a kedvezményezetteknek július 1. és december 31. között kell megvalósítaniuk

- jelezte az államtitkár.

Potápi Árpád János a további részletekről elmondta:

a kiírásban hat alprogram szerepel; az első öt a Kárpát-medencei magyar szervezeteknek szól, a hatodik pedig a diaszpóra-szervezeteknek. Utóbbi esetben egy szervezet több pályázatot is beadhat, míg a Kárpát-medencei pályázók szervezetenként csak egyet

- tette hozzá, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenhol a hatályos járványügyi szabályokat kell betartani a programok megvalósítása során.

Közlése szerint

az olyan nagyobb, kiemelt rendezvények támogatása, mint a Kolozsvári Magyar Napoké, egyedi keretből történik. Utalt arra is, hogy a testvértelepülések támogatása nem ebből a keretből történik,

számukra - mint fogalmazott - következő lehetőséget próbálunk teremteni.

A kormánypárti politikus beszámolt arról is, hogy

a korábban intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre szóló kiírásra mintegy 3200 pályázat érkezett,

ezek feldolgozása megtörtént, a döntéshozatal várhatóan július közepén lesz.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!